I förorten Högdalen i Stockholm planeras just nu ett nytt 16-våningshus som marknadsförs som ”Teaterkvarteret” följt av ”Drömmen om att bo i kreativa kvarter”. Förutom att reflektera över att ingen kreativ person kommer sätta sin fot där eftersom den kreativa imagen verkligen krystats fram, fick jag en något unken smak i munnen när jag läste att flera unga ockupanter, varav en del konstnärer som bott på platsen innan byggstart, vräkts från området för att bana väg för det nya huset.
”Teaterkvarteret” är en del av en större trend som hotar nybygget av lägenheter för unga och studenter. I tidningen Fokus #35 2015 beskrivs trenden ingående under rubriken ”Det nya lyxboendet”: det handlar om koncepthus där du inte bara köper bostad, utan framförallt – en livsstil. Att mäklare marknadsför lägenheter genom att jämföra närområdet med ett ”coolt” kvarter, helst i New York, har vi tidigare i år erfaret när områdena Liljeholmen beskrevs som ”Stockholms Manhattan”, Hornstull ”Stockholms Brooklyn” och både Farsta och Skarpnäck kallats huvudstadens ”East Harlem”. Men nu ska alltså våra största städer förtätas med konceptbyggen där livsstilen säljs på en annan nivå.
I samma Fokusartikel beskrivs flera härliga lifestylebyggen: I det planerade bostadsområdet Balneum i Gröndal ingår både pool, spa och fritidsbåt i köpet och i många hus erbjuds ”concierge”, ett finare ord för reception för extra lyxig känsla. En förening har till och med ett eget emblem med bostadshusets namn på som återfinns på morgonrockar. Intresset för koncepthusen är enorma: När lägenheter i Luma Fabriken i Hammarby Sjöstad skulle säljas campade folk i fyra dagar före säljstart. Och då är det här lägenheter i mångmiljonklassen.
Jag var själv på en visning av ett koncepthus för ett tag sedan, ovetandes vad det handlade om. Huset skulle byggas i industriromantisk stil och i föreningen ingick egen biograf. Efter att ha förstått konceptet, sett kvadratmeterpriserna och för andra gången avböjt en mäklare som erbjöd mig bubbelvatten i champagneglas och färsk frukt gick jag därifrån.
För visst kommer denna utveckling lägligt nu. Tre av fyra kommuner har bostadsbrist för unga, storstäderna är värst. Studenter jublar om de blir erbjudna en barack istället för att behöva bo i en ryggsäck. Och de hundratals flyktingar som tältar på våra stationer, tänk om de, efter månader till fots kunde få iklä sig en emblemprydd frottérock och bege sig till husets spa. En utopi förstås, men väl värt en tanke. Koncepthusens frammarsch är bara ett exempel på vem i samhället som prioriteras, vilket vi i årets andra upplaga av Nöjesguidens studentbilaga tittat närmare på.
I ”Teaterkvarteret” blev det extra tydligt. Och just den yrkesgruppen, konstnärer, har i det här numret fått extra fokus. Fler än någonsin söker till konstutbildningar, men ytterst få får ett heltidsjobb efter examen. Vad ligger problematiken i och hur ska kunskapen tas bättre tillvara på? Vi har även undersökt om Arbetsförmedlingens dåliga rykte stämmer i verkligheten, pratat karriärsbyte med Amit Paul och tagit reda på hur du blir headhuntad. Detta och mycket mer, trevlig läsning!
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.