Foto: Sofia Rönnkvist

Leonard Cohens sista grafiker bor i Majorna

11:19 27 Nov 2019

Designern Daniel Ekelund fick det ärofyllda uppdraget att skapa omslaget till det postuma albumet från världsartisten. 

De flesta har nog något på sitt cv som en är extra stolt över. Något som står ut lite, och som gör att en själv står ut. För Daniel Ekelund, en trettio år gammal designer från Majorna i Göteborg, är det som står ut att han designat Leonard Cohens sista postuma album Thanks for the Dance. 

Leonard Cohen han knappt möta hyllningarna för albumet You Want It Darker från 2016. Vid 82 års ålder gick han bort knappa tre veckor efter släppet, men det fanns mer material som han tillsammans med sin son Adam Cohen hade filat på. Adam producerade nämligen You Want It Darker och ville ta vara på det sista materialet som han och hans pappa jobbat på tillsammans. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Daniel Ekelund (@vislagraphic)

Resultatet skulle komma att bli skivan Thanks for the Dance som kom ut den 22 november 2019. I början av året var det inte många som visste om detta faktum, men en utav dem var Daniel Ekelund. En dag i mars fick han nämligen ett direktmeddelande på Instagram till sitt konto för hans varumärke Visla. Det var skickat från ingen annan än just Adam Cohen som skrev att han gillade Daniels design och undrade om han kunde tänka sig att skapa ett förslag för albumets design. Han hade fastnat för Daniels designs med svart bakgrund och guldfolieringar speciellt, och sa att det hela måste andas respektfullt och väldigt mycket Leonard Cohen. Men att det var just Leonard som skulle sjunga hade Daniel till en början inte förstått.
– Jag trodde att det var han som skulle sjunga, Adam. Så första utkastet som jag gjorde, för jag sa ju ja till det här och lade ganska mycket krut på att göra en presentation, då satte jag Adams namn på konvolutet. Efter jag hade skickat in det så sa han att ”by the way, it’s my father’s name that goes on the cover”.

”För Adam hade inte hört av sig till mig för att jag var ett Cohen-fan, han hade hört av sig till mig för att av någon anledningen så gillade han min design och det jag gör.”

Thanks for the Dance är nämligen ingen hyllningsskiva som Daniel först trodde. Det är en skiva med nio helt nya låtar där Leonard Cohen sjunger på varenda en, komponerade av det absolut sista som den legendariske musikern lämnat efter sig. För Daniel sjönk dock magnituden av uppdraget in först när han talade med vänner som har en närmare relation till Cohens musik än han själv.
– Faktum är att under de första månaderna när jag jobbade med det här, innan jag visste att det bara var jag som var kvar som kandidat i designprocessen, så lyssnade jag inte på en enda låt. Jag kollade bara upp vem Adam var när han hörde av sig för att kolla att det var legit, men sen kände jag att jag inte orkade stigmatisera hela processen mer. Så det tog ett jäkla tag innan jag faktiskt lyssnade på You Want It Darker för första gången. För Adam hade inte hört av sig till mig för att jag var ett Cohen-fan, han hade hört av sig till mig för att av någon anledningen så gillade han min design och det jag gör. Och jag vet fortfarande inte hur han hamnade på min Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Daniel Ekelund (@vislagraphic)

Det var ändå via Instagram sedan som Adam och Daniel hade den mesta kontakten. Daniel som till vardags jobbar på byrån Stylt i stan ägnade nätterna åt att jobba med projektet, allt medan han även väntade barn hemma i Majorna. Designen som han arbetade fram går i linje både med Vislas estetik och Leonard Cohens arv, och allt från den handskrivna titeln på omslaget till ikonerna som tagits fram för att representera de nio låtarna är baserade på Cohens egna skisser. För någon som är van att kreera från ett blankt papper var det mycket att ta hänsyn till, samtidigt som Daniel även upplevde att han fick ett stort förtroende att skapa själv.
– Adam har stått upp mot Sony jättemycket för mig, för de är ganska pushiga och vill ha saker och ting på vissa sätt. Han har sagt att nej nu ska vi göra som Daniel säger för han jobbar med detta. Ni har en massa andra roller med logistiken och produktionen och de grejerna men Daniel gör det här. Det har varit superbra och det var en av de sakerna som jag tackade för när vi sågs. Han sa att det är så man måste göra bara, men det är ju enkelt för honom att säga för han är Leonard Cohens son och utan honom finns det inget projekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Daniel Ekelund (@vislagraphic)

Daniel träffade nämligen Adam för första gången i samband med en pressrelease i London för albumet i mitten på november. Då fick de ta i hand och tacka varandra för ett fint samarbete. Men det som verkligen gjort Daniel helt knäsvag med hela processen är att nu få se sitt eget namn bredvid de andra som arbetat med att sammanställa Thanks for the Dance.
– Visst, när vi pratar om Leonard Cohen det är klart att jag blir tagen, men jag var mer tagen över att Daniel Lanois är med. Han producerade The Joshua Tree med U2, jag växte upp med den skivan och de låtarna. Han har omgivit sig med så mycket bra människor. Rick Rubin som producerade Red Hot Chili Peppers album Blood Sugar Sex Magik, Bon Iver är med, folk från Band of Horses och Feist och The National. Listan på namn bara fortsätter, och att vara med där känns helt sanslöst. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera