Kompisarna Rasmus och Nabiyat. Foto: Henry/Kompis Sverige

Kompis Sverige erbjuder spännande möten

Hanna Strid 10:05 3 Sep 2015

Kompis Sverige är en organisation med målet att minska fördomar, bryta språkbarriärer och skapa möten mellan nya svenskar och etablerade svenskar genom att på individnivå matcha ihop folk som kan bli kompisar. Det som krävs för att delta är lite tid över för att hänga.

Vi ställde ett par frågor om verksamheten till Natassia Fry, som tillsammans med Pegah Afsharian har startat Kompis Sverige.

Hur matchar ni?
– Hur vi väljer att matcha beror på vad för intressen, livsstil och vilken personlighet kompisarna verkar ha. Första träffen sker i våra lokaler och då fikar de nya kompisarna och sen får de byta nummer och fortsätta kontakten på egen hand. De första sex månaderna har vi som önskemål att de ska träffas sex timmar i månaden, och vi har haft uppföljningssamtal som visar att många kompisar fortsätter hänga efter det första halvåret eftersom de blir kompisar på riktigt.

Om man inte klickar med sin kompis, vad händer då?
– Det händer att personkemin inte finns där eller att man av andra anledningar inte vill eller kan fortsätta träffa sin kompis. Inget konstigt tycker vi. I början har man därför en så kallad provmånad där vi vill att kompisarna känner efter lite extra hur det känns och gärna träffas ofta. Om det inte känns bra kan båda välja att hoppa av eller matchas om.

Vilka nya svenskar blir man blir matchad med?
– De nya svenskar som kommer till oss kan man dra en parallell till vad som händer i världen just nu. Idag träffar vi personer från till exempel Syrien, Eritrea, Spanien, Chile, Kina, Grekland, och Ryssland. Åldrarna varierar från 18 till 70 och det är ungefär lika många män som kvinnor som kommer till oss. Alla har olika bakgrund, både när det kommer till familjesituation och utbildning, vi möter till exempel både analfabeter och professorer, lärare och ingenjörer.

Hur tror du att det kommer sig att det är fler tjejer än killar som söker sig till Kompis Sverige?
– Det är något vi funderat på sedan start och vi har tyvärr inget bra svar. Kanske är det så att killar ser det allvarligare och som ett större och seriösare åtagande med ansvar och ramar? Vi har också funderat på om våra aktiviteter eller språk kanske lockar tjejer mer, kanske måste vi tänka om där.

Hur arbetar ni för att locka fler killar till projektet?
– Vi försöker aktivt kommunicera behovet att etablerade svenska män blir kompisar. I höst kommer vi leta mer på arbetsplatser och i föreningar där etablerade svenska män befinner sig för att locka dem.

Tror du att det kan ha med könsnormer att göra?
– En svår och intressant fråga. Min uppfattning är att killar jag pratar med, som tycker att Kompis Sverige är en bra grej men ändå inte går med, ofta verkar rädda för att inte ha tid till det. Om man ska generalisera så kanske tjejer ser det mer som en enkel fika medan killarna ser det som ett stort åtagande av någon anledning.

Hur ska man utmana sådant dumt, i så fall?
– Genom att avdramatisera det hela, för det är verkligen inget krångligt. Det handlar om att möta en annan människa, fika någon gång ibland, och lära sig någonting nytt. I bästa fall utvecklas en riktig vänskap, i annat fall har du mött en ny människa och kanske lärt dig någonting du inte visste innan.

Vilket är de vanligaste skälen till att personer väljer att bli kompisar?
– De nyanlända vill många gånger ha en etablerad svensk vän för att ha någon att prata svenska med och bättre förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur. Många vill också få en ny vän. 

Läs även: Så kan du hjälpa flyktingar på Medelhavet.

Stad: 
Kategori: