Alexandra Lundbladh har pratat med Kakan Hermansson om varför hon är den perfekta kvinnan för jobbet som programledare för Järvaveckan.
Nöjesguidens forna trotjänare Kakan Hermansson är en av fyra programledare till årets upplaga av Järvaveckan. När det senast gick av stapeln i juni 2019 kom totalt 53 000 människor till Spånga IP under veckan vilket innebar besöksrekord. Förra året ställdes Järvaveckan in på grund av *orsak*, men i år är de tillbaka, och det kommer att firas med en 100 timmar lång livesändning.
— Järvaveckan blir bara större och större, och även intresset för samhällsfrågor blir större så jag tycker att det är nice att det kommer hållas digitalt. Det blir tillgängligt för fler på det sättet, säger Kakan Hermansson när jag ringer för att prata om de roliga nyheterna.
Tillsammans med Martin Mutumba, Segal Mohamed och Claes de Fair kommer hon att leda oss igenom allt som sker under Järvaveckan den 2-6 juni. Vad som faktiskt kommer att ske under dagarna visar sig hittills vara okänt även för Kakan själv, men det hindrade henne inte från att tacka ja på stående fot.
— Vad tror du om mig och Martin Mutumba på omslaget? När jag blev tillfrågad att göra Järvaveckan var Martin redan assigned. Jag ska inte säga att det var den största anledningen till att jag tackade ja, men att få jobba med honom känns så coolt. Han är så cool. Jag är så nöjd över att de frågade mig, jag känner mig flattered!
Varför vill du vara en del av det?
— Jag har alltid varit en politisk person, och den här sortens samtal om samhället och demokrati är det som jag tycker är viktigast i livet. Att föra ett samtal om makt och samhälle — det är liksom ett samtal som jag varit intresserad av sedan jag var riktigt liten. Jag lyckades få det till att bli mitt jobb mer eller mindre, så det passar mig jättebra. Jag är inte så konflikträdd. Jag vågar ställa frågor som kanske kan vara obekväma. Vi lever ju inte i en demokrati, även om Sverige kallas för ett demokratiskt land och det är väl den diskussionen jag vill föra; hur vi kan göra det till ett mer demokratiskt land.
"Jag är bra på att balansera tunga grejer med lättsamhet och humor"
Det är lite annorlunda mot att leda Ellegalan. Vad tror du blir utmanande med jobbet?
— Jag tror utmaningen blir att jag kommer ha tusen möten om dagen, men alltså det är det jag är bra på. Och jag är bra på att balansera tunga grejer med lättsamhet och humor. Jag förstår ju varför jag ska göra det här. Det känns också som att det blir en så bra kombination med de andra programledarna. Men det är klart, det är ju en utmaning att intervjua människor som har en helt annan politisk ställning än jag själv.
Vad mer har du för dig i vår?
— Jag tränar väldigt mycket, är det så fel? Hur sjukt är det att jag har blivit en brottare? Jag och min tränare Louise Sondlo ska ha ett bootcamp i två månader för små grupper med bara tjejer. Folk är så rädda för gym, och det är så fett att bli stark och kunna ta hand om sig själv på ett sånt sätt. Det har gjort så mycket för min psykiska hälsa. Utan att låta för nyliberal, såklart.
Har du kommit till den punkten att du skulle kunna ställa upp på 16 weeks of hell?
— Nej vadå det handlar ju om att man ska bli smal och stark, jag vill bara bli stark. Jag vill inte bli fucking smal. Nej!
Jag var orolig att det var ditåt det barkade.
— Nej, nej, nej gumman har du sett min röv? Jag vill bli stark! Eller jag är jättestark. Jag vill vara en bra brottare och jag vill vara stark i vardagen också. På mitt gym är det otroligt lite fokus på utseende. Jag vet inte hur de gjort det, men de har skapat en så trygg miljö. Min pt har förändrat mitt liv. Varför gör folk 16 weeks of hell? Det är som att få en legitimerad ätstörning.
Järvaveckan sänds utan avbrott mellan 2-6 juni.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.