Jocke Åhlund: "Det är så konstigt att ingen har fattat den kopplingen"

14:39 31 Oct 2018

Sångaren i Les Big Byrd är taggad på turnéstart och berättar kuriosa om Iran Iraq IKEA.

För ett par veckor sedan släpptes bandet Les Big Byrds efterlängtade uppföljare. Skivan Iran Iraq IKEA har rosats av bland andra vår egen kritiker och bakom plattan står de erfarna musikerna Joakim Åhlund, Nino Keller, Frans Johansson samt Martin Ehrencrona. Onsdagen den 31 oktober drar de ut på turné med det nya materialet i ryggen och start i Stockholm, för att sedan på lördag ta sig till Göteborg och efter det vidare ut i Sverige. Vi pratade lite med Joakim ”Jocke” Åhlund om att Ikea inte hört av sig än, att han hatar när folk kallar bandet ett hobbyprojekt och varför i hela friden han har döpt ett av spåren efter ett citat av seriemördaren Charles Manson.

Hej Jocke! Hur är läget med dig?
— Jo tack, det är ganska bra. Vi håller precis på att repa med Les Big Byrd här i studion.

Känns det som att turnén redan har börjat?
— Nja, vi har ju gjort lite spelningar här i Stockholm redan. När vi släppte albumet gjorde vi en liten turné på Södermalm där vi spelade på lite olika barer och skivaffärer, men det var mer som en variant på ett releaseparty. Den riktiga turnén börjar nu på onsdagen den 31:e, sen så blir Göteborg det andra stoppet.

Hur tror du att de nya låtarna kommer tas emot på de stora spelningarna?
— Hittills har det varit bra respons på det vi har släppt! I Fucked Up I Was a Child känns det som folk tycker om, och A Little More Numb gillar folk. Många verkar gilla Geräusche, men den har vi inte spelat live hittills. Så det ska bli kul att se hur det går när vi kör den live nu för första gången. Det finns andra låtar från nya skivan som vi aldrig kört live heller, så det blir första gången för många och det ska bli jätteroligt.

Vad tänker ni kring scenkoncept?
— Grejen är så att vi är fortfarande ett väldigt lågbudget band, så det blir inte så mycket. Inga LED-skärmar eller trumset som höjs upp med hydraulik eller bomber och granater. Det blir mer fokus på musiken. Vi har lite lampor och sånt i alla fall den här gången. Min manager skickade över en budget till oss som sa att efter den här turnén så får vi ungefär 5000 kronor var, och det är före skatt. Så du hör ju vilken nivå vi ligger på budgetmässigt.

På vilket sätt skulle du säga att Les Big Byrd är lönsamt för dig då?
— Jag älskar ju att göra den här musiken och med det här bandet. Det är så kul för mig på ett kreativt sätt, och det är ju det här jag vill göra. Sen ju bättre det går ju mer tid kan man också ägna åt det. Det känns inte berättigat att ägna hur mycket tid som helst åt det när man bara går back, samt att det blir svårt att försvara inför sin familj också. ”Pappa varför har vi ingen mat hemma?” ”Jo därför att pappa vill spela rock förstår du. Snart kommer 5000, pappa ska bara vara borta i två månader först. Vara ute på vägarna och supa och rocka, sen har pappa 5000 före skatt med sig hem.”

Men jag antar att du inte har några problem att försvara det för dig själv när du tycker att det är så roligt.
— Nej det är ju så. Jag tycker inte om när folk kallar det här för ett hobbyprojekt, det är det verkligen inte för mig. Å andra sidan kan man kalla det för ett hobbyprojekt, för det är ju inte lönsamt så vad fan ska man annars kalla det för. Vissa kanske ägnar omotiverat mycket åt att bygga modelljärnvägar och spendera en massa pengar och tid, men vi åker runt i en van och dricker folköl. Och spelar musik, såklart. Det blir även svårare och svårare att motivera det ju äldre man blir. Hade man gjort det här när man var 20 hade alla tyckt att fan va coolt, men när man säger det när man är 48 får folk snarare ett plågat och bekymrat uttryck i ansiktet. De blir snarare oroliga för en.

Namnet på skivan har ju du pratat om innan förresten, att det kommer från en slips du köpt i Berlin som du mest tyckte lät kul. Har du fått höra några invecklade förklaringar från någon som försökt gissa vad det kanske betyder? Konspirationsteorier?
— Det har jag faktiskt. Jag har läst om lite teorier. Det var någon kanadensisk recensent som hade en teori om att det var politiskt, och det är många som tror det. Det låter ju väldigt politiskt, men det är ungefär lika politiskt som när något punkband på 70-talet bara sa någonting provocerande bara för att. Men jag är förvånad över att inte Ikea har hört av sig än. Vi sitter mer eller mindre vid telefonen och väntar, så vi är lite besvikna.

Man blir ju nyfiken på titeln direkt i alla fall, det är en som clickbait.
— Ja exakt, det följs av en ”du kan aldrig tro vad som hände sen!”. Men jag var lite på gärsgårn, jag tyckte att det var lite för skämtsamt typ. Men så berättade Frans att Lawrence från bandet Go-Kart Mozart tyckte att det var den bästa albumtiteln han någons hade hört. Eftersom att vi är stora fans av honom så kände vi att då måste vi ju köra. Jag har inte ångrat det sedan dess.

Har du någon kuriosa om låtarna på nya skivan?
— En låt som heter I’ve X-ed Myself From Your World, det är ett citat från Charles Manson. Det är alltså han amerikanen som fick andra att mörda i hans ställe och så. Han ville bli popstjärna och var ju vän med Dennis Wilson i The Beach Boys och allt. The Mason family, hans sektfölje, spelade in en skiva som de skulle försöka sälja när han satt inne för att tjäna ihop pengar att betala hans försvar och borgen. Den är nog inte ens officiellt utgiven på något skivbolag, men en låt därifrån heter I’ve X-ed Myself From Your World. Det är inget allvarligt menat från vår sida, men när alla försöker tyda in dolda budskap i allt hela tiden så tycker jag att den var lite för uppenbar. Jag tycker att det är så konstigt att ingen har fattat den kopplingen.

Det kanske inte var någon som orkade googla på det citatet.
— Nej förmodligen inte. Jag hade nog inte heller gjort det.

Läs även: Les Big Byrd - Iran Iraq IKEA.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!