Andra säsongen av Snabba cash premiärvisades på Way out West. Vi har pratat med seriens nytillskott, Adam Kais och Ardalan Esmaili.
Under den svettigaste dagen på årets Way out west lockade den svala biografen på Skanstorget. Inte bara på grund av ac:n utan också för premiärvisningen av den andra säsongen av Netflix-hiten Snabba cash.
Löst baserad på Jens Lapidus romansvit om vattenkammade brats och organiserad brottslighet är tv-adaptionen en modernare tolkning som skildrar dagens gängkriminalitet.
I förra säsongen lärde vi känna Leya (Evin Ahmad), servitrisen med start-up-drömmar, och Salim (Alexander Abdallah), den skönsjungande torpeden. I andra säsongen fortsätter historien, med ett tillskott av några nya ansikten. Däribland den iskalle gangstern Zaki (Adam Kais) som vill ha revansch och den passionerade verksamhetschefen på ortens kämpande grundskola, Jamal (Ardalan Esmaili).
Hej Adam, vad kan du berätta om din karaktär Zaki?
– Han är lugn, intelligent och charmig. När han kommer ut från fängelset har han kokat ihop en genomtänkt plan. Han är kall och strategisk till en början, men under seriens gång växer en värme fram i honom, säger Adam Kais.
Vad gör du för att få in mänsklighet i en sådan karaktär?
– Det kommer du att få se i de senare avsnitten, men mycket handlar om att hitta sprickorna i honom. Han är avstängd, men ingen kan vara avstängd konstant. De som är så här mår ofta dåligt inombords. Men det kommer fram att han bryr sig om människor, de som är i hans krets dör han för, säger Adam Kais.
Kort efter Adam Kais karaktär introducerats skjuter han ihjäl en konkurrent på öppen gata. Våldet är rakt och rått. För att förbereda sig inför rollen stängde Adam in sig och kollade på true crime-dokumentärer om seriemördare. Som kontrast till Zakis mörker bidrar Ardalan Esmailis karaktär med lite ljus hoppfullhet.
Ardalan, vad kan du berätta om Jamal?
– Jamal försöker skapa någon balans i den här världen och han blir ett språkrör som visar ett system som håller på att falla. Och det faller framför allt på grund av högre politiska beslut. Jag känner många eldsjälar som honom ute i förorterna som verkligen gör allt de kan för att hjälpa till där kommunen har svikit, säger Ardalan Esamili.
Hur var det att spela med din fästmö Evin Ahmad?
– Det var fantastiskt. Jag har sett henne förvandlas till Leya hemifrån i samband med första säsongen, nu fick jag se det på plats. Det är viktigt att ha varandra när man ska porträttera känsliga ämnen.
Påverkade er relation spelet på något sätt?
– Nej, vi är trygga. Vi har spelat mycket teater ihop så det kändes naturligt.
Vad är den stora skillnaden mellan första säsongen och den andra?
– För mig är första säsongen en strävan efter någonting, medan andra säsongen handlar om att rädda det man har innan man förlorar det, säger Ardalan Esmaili.
Andra säsongen av Snabba cash berör åtminstone två ämnen som blivit brännheta i riksdagsvalet: friskolor och gängkriminalitet. Verksamhetschefen Jamal kämpar förgäves mot skolans ägare som är mer intresserade av vinstmarginaler än att skapa förutsättningar för sina elever, och Zakis verklighet är den vi allt oftare läser om på löpsedlar. Det är ingen tillfällighet. När vi pratar om det blir Ardalan Esmaili upprörd.
– I dag ser vi mycket populistisk politik där man gör skillnad på människor och människor i stället för att dyka ner i det verkliga problemet och varför man har monterat ner välfärdssamhället. Den girigheten vi porträtterar i serien är exakt den girighet vi ser i politiken i dag där de med alla smutsiga medel försöker få sina röster. Det är ingen skillnad på snabba cash och snabba röster, säger han.
Andra säsongen av Snabba cash har premiär på Netflix den 22 september.