Nöjesguiden har besökt inspelningen av Varan-TV för att fråga Petter Bristav varför han har hostat upp 20 000 kronor för en roll i serien, diskutera vikten av trams och varför Varan-TV behövs mer än någonsin.
Börjar du närma dig fyrtio och med jämna mellanrum säger saker som “tjena bibblan, hur e läget!” eller “Jävla fittsverige” (Nej svärjevänner, inte i den kontexten) med ett taffligt försök till göteborgsdialekt? Då är du troligtvis en av de som skänkte pengar till Varan-TV i samband med att humorgruppen anordnade en kickstarter-kampanj för att kunna spela in säsong tre av det 24 år gamla tv-programmet med samma namn.
– Vi är vita medelklass män i 50-årsåldern. Vi måste ju få en chans att göra en tv-serie till. Det är fan vår rätt att få göra det. Nej, men det är säkert något vi kommer få kritik för: ‘Varför ska de idioterna få chansen igen, det är inte det vi behöver nu’, säger Olof Wallberg.
Petter Bristav var en av de som öppnade plånboken. Eller, Petter var faktiskt en av fem som backade Varan-TV med 20 000 kronor för att få en alldeles egen roll i serien. Eller hur var det nu egentligen?
– Jag tänkte först att jag skulle lägga in en femhunka. Sen tänkte jag om folk swishar mig, så swishar jag vidare en stor klumpsumma. Så om jag kunde få ihop 10 000 så skulle jag lägga 10 000 själv. Men det gick så snabbt så jag hade snart 15 000 kronor. Så totalt har jag själv gått in med 5 000, säger Petter Bristav.
Nöjesguiden möter upp Petter vid Bergholmstorpet, mittemellan Bagarmossen och Skarpnäck. Inspelningarna av säsong tre av Varan-TV är inne på sin tionde dag och de ska fortsätta i tre veckor till. En vecka till i Stockholm innan det bär av ner till Skåne och Österlen.
Några av era största och kanske mest älskade karaktärer har sin bas på Österlen. Är det möjligt att några av dem dyker upp igen?
– Det kan vara så, men det är också andra grejer som passar bra i Skåne, säger gruppmedlemmen Olof Wallberg och ler.
Statister har kontinuerligt rullat in sen 15:30. Det är barnfamiljer med filtar och cyklar. Första tagningen ska börja vid 16:30 är det sagt. Petters scen, ni vet den han betalade 20... förlåt 5 000 kronor för, är planerad till 20:00 ungefär.
Men inspelningen blir försenad. 16:30 blir till 17:00, blir till 17:10. Är det en kamera som klabbar eller problem med ljuset? Nej, det är OS-final i fotboll mellan Sverige och Kanada. Först när silvret är ett faktum är inspelningen redo att dra igång.
Petter bryr sig inte om att det blir försenat. Han är van. Han är själv komiker och har skrivit manus till en rad humorprogram så han vet hur inspelningar kan dra ut på tiden. Han är mest glad över att det äntligen spelas in ett nytt Varan-TV. Själv fick han upp ögonen för humorgruppen på gymnasiet. Det var en av hans kompisar som hade dvd:erna.
– Det var så jävla knasigt och högt och lågt som de flesta sketchprogram. Men det låga var lågt för att de vågade prova grejer som jag inte hade sett tidigare på svensk tv, säger Petter.
"De vågade prova grejer som jag inte hade sett tidigare på svensk tv"
Trots att han till sitt yrke är starkt knuten till gruppen har han aldrig sett dem som idoler. Åtminstone inte som individer. Däremot gruppen i sig har fungerat som idol.
– De gjorde sina två säsonger sen gjorde de inget mer. Jag vet inte varför de slutade men det är något väldigt brittiskt över det och det är mer det jag romantiserar.
Och visst är det något romantiskt över Varan-TV. Serien har nått en form av kultstatus hos en viss generation – kanske framför allt män – med sin absurda premisser och tramsiga framtoning. Men att det fanns så många som ville bidra till att göra en tredje säsong kom som en överraskning – speciellt för gruppmedlemmarna.
– Man blir smickrad och rörd att det vi gjorde för över 20 år sedan har satt sig så hos fansen. Men det känns samtidigt konstigt för David är den enda som har en skådespelarkarriär här i Stockholm och Anders jobbar till och från på Malmö stadsteater. Vi har andra helt vanliga jobb och lever helt vanliga liv. Sen ska vi göra SVT Humors största produktion någonsin typ för att fansen vill se det. Det är jättekonstigt, säger Olof Wallberg.
Klockan är 17:10 och det är dags för första scenen och tagning ett. Olofs karaktär ska hålla ett medelklassinspirerat brandtal för folket som samlats i grönområdet. Det här är första gången jobbar gruppen med ett produktionsbolag, Filmfabrikör, och en riktig regissör i form av Jesper Hiro. Olof beskriver processen som “mycket proffsigare” än för 20 år sedan.
Hållningen till manuset är emellertid till synes avslappnad och förändras tagningarna emellan. Det är uppenbart att vikten ligger vid att träffa vissa punkter i manuset snarare än att det ska vara ord för ord. Gruppmedlemmarna är utspridda bland statisterna men finner varandra mellan tagningarna för att småprata.
Det är svårt att få en uppfattning om vad den aktuella sketchen handlar om som helhet, men det råder inga tvivel om att det påminner om gamla Varan-TV.
– Jag har läst hela sketchen. Det är klassiskt Varan-TV. En något halvabsurd premiss som de kör på, säger Petter Bristav.
Även gruppmedlemmarnas sätt att agera framför kamera ger en flashback till de gamla säsongerna. På ett sätt är det som om ingenting har förändrats – förutom att alla har blivit äldre.
– Vi är nästan 50, så vi är numera officiellt gamla gubbar. Men samtidigt växer man ändå inte riktigt upp. Det som finns kvar är humorn, tonen och associationsförmågan. Jag hoppas att man ska känna igen sig men att det inte ska kännas daterat. Men det är trams. Det är jättemycket trams för vi älskar trams, säger Olof Wallberg.
För 24 år sedan såg det annorlunda ut i Sverige. Idag är det antingen svart eller vitt, du är för eller mot eller så är något bra eller dåligt. Det är extremt polariserat. Är trams därför viktigare än någonsin?
– Det var du som sa det, men jag ska erkänna att jag har tänkt tanken. Vi utgår ifrån att vi ska skratta och har kul tillsammans. Men om det ha den effekten, jag har tänkt den grejen och jag tror att fler i gruppen har tänkt det också, så vore det svinkul, säger Olof.
Klockan 18:00 är man nöjd med första scenen och man tar paus. Petter passar likt många andra av statisterna på att hugga en korv från korvgubben som är inhyrd för att vara en del av sketchen innan det är dags för nästa scen. Ett långt tåg, anförda av Olofs karaktär och en barnkör sjungandes Lalehs Goliat, ska ta folksamlingen från innerstadsparken till glesbygden för att bränna ner densamma.
De som kommer ihåg gamla Varan-TV minns kanske att inspelningskvalitén inte alltid var den bästa. Det kunde ibland ser ganska dåligt ut rent ut sagt.
– Det fick vi en hel del kritik för. Det var många kritiker som tyckte att det såg schattigt ut, att det var för dålig kvalité. Men samtidigt vet jag att det är något som har tilltalat vissa.
Just inspelningskvalitén kommer kritikerna inte kunna klaga på den här gången. Bilderna är otroligt vackra – eller som Petter uttrycker det: ‘Solsidan-snygga’. Men medan Olof menar på att de kommer vinna på bilderna är snyggare är Petter lite orolig för vad fansen ska tycka.
– Det finns det ju en risk att fansen tycker att det är FÖR snyggt. Men det finns ju en risk att det blir en misslyckande för det är ju höga förväntningar på det, säger Petter.
– Eller är det? Det kanske det inte är?, fortsätter han.
Klockan är 20:40. Enligt schemat skulle Petters scen börjas spelas in runt 20:00 men allt har förskjutits. Men det börjar närma sig. Petter har tagit några steg åt sidan för att träna på sin replik. Jag frågar om jag kan få se manuset för sketchen.
Men du har ju två repliker.
– Oj. Det var bara en replik i det första manuset de skickade till mig. Nu vill de säkert att jag ska betala 20 000 till, säger Petter.
Under tiden som Petter över på sina repliker håller man på att spela in nya scener. Antalet statister av har avtagit under dagens gång men än finns det en del kvar. Scenerna som spelas in på kvällen ska alla innehålla elda på ett eller annat sätt. Tur då att en av gruppens medlemmar, Jonas Sykfont, är utbildad brandingenjör och till vardags jobbar som brandman.
Resterande medlemmar står vid sidan av och tittar på om de själva inte är involverade i det som spelas in. En av de kvarvarande statisterna, en äldre kvinna, kommer fram till Olof och frågar om det här är något de gör varje år. Olof skakar på huvudet.
– Nej, det här är första gången på över 20 år som vi spelar in något nytt.
Äntligen är det så dags för Petter att spela in sin scen. Klockan är 21.45. Scenen sätts upp. Petter ska tillsammans med ung flicka agera mot två personer i inspelningsteamet som är utklädda till brandmän.
Förlåt om jag stör, men skulle det
vara okej om Ines här kastade ett
äpple på dig? De är ekologiska.
Hon såg några barn på teve som
gjorde det och tyckte att det verkade
så spännande.
Efter att ha bidragit med 20 000 kronor till kampanjen, spelat in en video på sig själv som han sedan skickat till gruppen, varit på plats sedan 15:30 och agerat statist under hela inspelningsdagen innan sin egen scen är det hela över på 15 minuter. Tre tagningar, sen var det klart.
Petter ställer sig vid sidan av samtidigt som inspelningen av några ytterligare scener fortsätter. Gruppmedlemmen Magnus Thomson kommer fram med en Varan-keps och och tackar hjärtligen för att Petter varit på plats och hoppas att han har varit nöjd med dagen. Petter frågar om han kan spela in ett klipp till sin instagram vilket han naturligtvis får.
Klockan är närmare 22:30 när Petter bestämmer sig för att bege sig hemåt.
Känner du att du har fått vad du betalade för?
– Jag är bara glad att jag kunde hjälpa till så att det blir en tredje säsong. Jag hoppas att det kommer bli bra, jag har ju bara läst den här sketchen men jag hoppas att de krämat fram det bästa.
Den tredje säsongen av Varan-TV har premiär på SVT i början av 2022.
KLASSISKA KARAKTÄRER UR VARAN-TV
Romeo Olssons konstnärskollektiv på Österlen, med bland annat Tord Yvel.
Snuskhummern Farbror Överkokt Blomkål.
Egyptologen Ted Borg.
Stjärnreporten Calle Röv.
Filmkritikern Nicki Lilltroll.