Foto: Kristin Lagerqvist

Varan-Magnus: ”Ted Borg kanske ska dyka med valar?”

15:42 8 Sep 2020

Nöjesguiden har pratat med Magnus Thomson om Varan-TV:s oväntade comeback och vad de ska göra med all Kickstarter-flis.

I slutet av 90-talet stod Varangruppen och deras Varan-TV på toppen av världen. Men efter två SVT-sända säsonger av skruvad internhumor blev det tyst. Tills nu. I fredags lanserade de en Kickstarter-kampanj under parollen ”Hjälp Varan-gruppen att få en humorserie, till”. De bad om 300 000 kronor. Inom loppet av några timmar hade de skramlat in det fyrdubbla. Vi ringde upp Magnus Thomson, en av gruppens sju medlemmar, för att snacka Nangijala IF, snuskiga egyptologer och om de fortfarande är roliga eller inte.

Hej Magnus! Grattis till Kickstarter-kampanjen som gått otroligt bra.
– Det är helt sjukt, Jimmy. Jag var helt blank inför den här dagen. Ju mer pengar vi får in desto mer jobb blir det. Fick vi inte ihop det så hade vi fått bevis för att ingen ville se det här, vad skönt i så fall, för då hade vi sluppit spela in.

Är ni fortfarande roliga 2020?
– Jag tror det. Kickstarterfilmen som vi gjorde är rätt rolig tycker vi, men den ligger i vårt universum och är väldigt meta. Jag tror att vi kommer att vara riktigt roliga bara vi försätter oss i rätt mode. Vi behöver leka in oss i vårt universum, men när vi väl är där så kommer det att bli bra.

Varför vill ni tillbaka nu?
– Det har inte alls varit aktuellt tidigare. Jag är kommuntjänsteman i dag och Varan-TV var länge en svunnen tid. Men de senaste en-två åren har vi börjat känna något. Vi träffades och snackade för ett tag sedan, och Kickstarter dök upp som en idé för då kunde vi se om folk ville ha det. Att vi sju vita medelåldersmän som inte gjort tv på 20 år skulle gå till en strömningstjänst eller kanal … Det funkar inte riktigt så. Det är bättre att vi vänder oss till dem som en gång tyckte att vi var kul.

Det här är en fråga som du säkert fått tusen gånger, men också haft över 20 år att fundera på: Varför blev Varan-TV ett så stort fenomen?
– Jag tror att vi kom från ingenstans och var underdogs. Vi var inte från Stockholm eller Göteborg, vi kom från Lund. Jag tror på det och att vi var så yviga. Det var väldigt djupa dalar och höga berg i vår humor. Första säsongen var särskilt yvig, andra säsongen var mycket mer slipad. Vi hade en del väldigt roliga karaktärer, som den snuskige egyptologen Ted Borg. Hade vi varit smarta så hade vi gjort flera sketcher med honom. Men vi tänkte inte så. Vi ville inte upprepa oss utan bara göra nytt.

Vad är den största skillnaden mellan Varan-TV 2020 och Varan-TV 1997?
– Det är på gott och ont att vi är 20 år äldre. Vi kommer vara 20 år mer erfarna. Vi har familjer, en moralisk kompass och tänker på vad man kan och inte kan göra.

Kände du att den moraliska kompassen som du talar om där, inte var så kalibrerad för 20 år sedan?
– Vi var runt 23 år och lät skämten gå före tanken i många fall. Även om de gick genom SVT och producenter och allihopa. Som Kreml High, det är ju en snudd på rasistiskt stereotypisering av ryssar. De tankarna hade vi inte då. Nu tänker vi kanske efter mer, och det kan vara en nackdel om man är ute efter skratt. Samtidigt tror jag att vi är 20 år äldre och att vi kan utnyttja våra nya kompetenser. Som Fredrik Åkerman, han är en naturfotograf som dyker med hajar i Atlanten åt National Geographic. Det kanske vi kan göra något av. Ted Borg kanske ska dyka med valar?

Kan vi förvänta oss lite mer bisarra high koncept-grejer nu när ni har Kickstarter-flis?
– Vi får se vad det räcker till. Det vore otypiskt oss att bara göra enkla sketcher där vi ser ut som oss själva. Pengarna ska gå till att göra så bra produktioner som möjligt, med kostym och mask. Sånt är kul. Som när vi gjorde sketchen om korplaget som körde in i en bergvägg för att möta Nangijala IF. Då hade de samma rustningar som användes i Bröderna Lejonhjärta-filmen, och de pucklade på oss rejält och crosscheckade oss med hillebarder i ryggen.

Och sista frågan, jag är ledsen men jag måste ställa den: Vad säger skräddaren?
– Haha! Det är alltid nej, bestämt nej. Men om man ska titta på den här Kickstarterkampanjen och få frågan igen … Vette fan om han inte skulle ändrat sig för vår skull.

Varan-gruppen anno 2020.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!