Olof Wallberg från Varan-TV släpper singel

07:33 27 May 2021

Listen är den tredje singeln från debutalbumet som spelats in under året tillsammans med Carl-Johan Fogelklou från Mando Diao.

I slutet av januari 2021 debuterade Olof Wallberg som soloartist med singeln It All. Detta efter att ha spelat i band såsom Colubrids, Fight Family och The Men samt gästat band som Brainpool. Nu är han aktuell med sin tredje singel Listen, och en debutskiva är på gång. Allt produceras av Carl-Johan Fogelklou från Mando Diao, och släpps på skivbolaget Strawtown Music. 

Olof Wallberg är emellertid mest känd från Varanteatern, med vilka han just nu producerar en ny humorserie för SVT. Premiär av denna är planerad till våren 2022, och produktionen föregicks av en kickstarterkampanj som råkade bli den mest framgångsrika svenskspråkiga som genomförts på nämnda plattform. 

Det måste ha varit helt otroligt?  
– Absolut, vi blev chockade minst sagt. Vi trodde väl någonstans att det var värt att fråga om någon var intresserad men hade inte kunnat vänta oss det här gensvaret.

Var det det som gav dig självförtroende att köra på som soloartist också?
– Haha, nej jag påbörjade faktiskt solokarriären långt tidigare. Det var faktiskt flera år sedan men det tar tid och kostar pengar, jag betalar liksom allt själv.

 


För en som är uppväxt med Varan-tv kan det vid första anblicken av videon till Listen, där Olof Wallberg spelar en rad upplagor av sig själv, vara en smula svårt att bortse från hans andra karaktär. Man sitter liksom och väntar på en punchline. Jag undrar om det är svårt att bli tagen på allvar som musiker, med tanke på nivån av ironi i hans andra karriär.
– Det återstår att se, jag hoppas på att karriärerna kan föda varandra. Men säkert kommer fler att reagera som du till en början. Jag kan förstå att det inte är helt lätt att hålla flera bollar i luften. Förhoppningsvis landar det efter ett tag.  

Vad är det som lockar dig mest i nuläget, musiken eller skådespeleriet?
– Det är alltid musiken. Sen är det jättekul med hela varangrejen, både manus och skådespeleri. Men varanfans kanske förhoppningsvis kan vara intresserade av vad vi pysslar med vid sidan om också. 

Olof har precis som jag kilat förbi 40-strecket. Med råge i hans fall vilket Sydsvenskan sympatiskt nog valde att lyfta fram som "en solodebut vid mogen ålder". Utgångsdatumet för att få kallas ung och lovande är hur som helst passerat med god marginal. 

Är det ett ok eller kan det kanske till och med kännas som en lättnad?
– Jag tycker absolut att det är en lättnad. Dels är det väldigt roligt göra detta nu och då glömmer man att man är 47. Sen tycker jag att musikbranschen har förändrats något nu också, och blivit något mer förlåtande gentemot ålder. 

Det tog 24 år för Varan-tv att komma med en uppföljare. Är det ungefär den frekvensen du har tänkt dig som soloartist också? 
– Haha, nä. Jag försöker slutföra den här plattan så den hinner komma ut nästa år. Sen får vi se vart det tar vägen. Hittills har jag fått mersmak och låtarna kommer mer eller mindre av sig själv. 

Är det skönt att få bestämma helt själv?
– Det är jätteskönt och det passar mig faktiskt väldigt bra att äntligen få göra det. Jag hade tydligen ett uppdämt behov av det. 

Vad tillför Carl-Johan som producent?
– Han är mycket mer uppdaterad än jag och har en mycket bredare palett att ta ur musikaliskt. Vi kompletterar varandra väldigt bra. Han tänker väldigt mycket mer ljud än vad jag gör, och det blir ett rikare resultat. 

Berätta om hur Listen kom till?
– Listen är faktiskt den första låten jag gjorde som soloartist, och låten har egentligen ett ganska banalt budskap. Videon är inspelad på Seize the Frame i Skellefteå tillsammans med Jonas Lawes som även har regisserat den. Här blir också skillnaden mot Varanteatern som tydligast när det är så mycket allvar inblandat och den är så avskalad. Det blir enkelt men samtidigt effektivt. 

Texten till Listen har det tämligen enkla budskapet att vi behöver lyssna på varandra. En självklarhet egentligen, men i praktiken inte alltid något som sker tillräckligt ofta. 

Du jobbar annars som lärare, handlar låten om dina elever?
– Nej nej, den handlar mer om samhället i stort. Men det kan också vara på individplan såklart. Det är inte så lätt att lyssna på någon man inte brukar lyssna på eller identifierar sig med.

Listen finns ute nu. Debutskivan släpps precis som Varanteaterns kommande produktion under första halvan av 2022.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!