Foto: Parinazz Iranmanesh

Helmon Solomon vill omtumla sin publik

14:32 22 Nov 2019

Skådespelerskan går på djupet i sig själv i hennes nya monolog Vi går aldrig sönder.

Under flera uppsättningar har publiken hos Folkteatern i Göteborg kunnat njuta av Helmon Solomons scennärvaro. Hon har medverkat i Dogville, Jane Eyre och senast i den aktuella Madame Bovary. Under hösten kommer en förutom den sistnämnda även att kunna se Helmon i en mycket mer personlig tappning. Hon har nämligen skrivit en monolog tillsammans med Ali Derwish som har premiär den 23 november vid namn Vi går aldrig sönder.

I monologen berättar Helmon om frågor som berör henne personligen. Om identitet, uppoffringar, frihet, att vara rasifierad och konsekvenserna det innebär. Helmon står för regin tillsammans med Andrea Edwards, och vi frågade henne några dagar innan premiären om hur det känns att få ha premiär för ett så personligt verk.

Hej Helmon! Nu är det premiär för din föreställning Vi går aldrig sönder på Folkteatern. Hur känns nerverna?
Nerverna är okej! Det är ju sjukt läskigt såklart, men jag har haft den här monologen i mig så länge nu så det ska bli så skönt att kasta ut den.

Din monolog handlar mycket om det du själv upplevt. Berätta hur det har varit att skriva om.
– Det har varit svårt. Tanken från början var att den inte skulle bli så personlig, men med tiden förstod jag att det var nödvändigt. Det var viktigt att låta monologen komma från mig och låta det göra ont eftersom jag ville skriva om sårbarhet. Det har varit ångestladdat, men det har hjälpt att låta texterna inspireras av kvinnor i mitt liv och kvinnor som jag ser upp till. Allt från kvinnliga rappare till kvinnor från den grekiska mytologin.

Vad hoppas du att den som kommer och ser din föreställning får för intryck?
– Jag hoppas att en kastas mellan olika känslolägen. Jag vill inte göra en sentimental föreställning där en lär känna mig. Jag vill att den ska vara omtumlande. Det är svårt att ta reda på vem en är utan blicken på sig och jag försöker inte göra det enkelt, eftersom jag inte har någon aning. Så jag hoppas att en lämnas utan svar, men kanske ett perspektiv på vad det kan göra med en människa som förlorat rätten att definiera sig själv.

Vi går aldrig sönder har premiär på Folkteatern den 23 november.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!