Heathers.

Heathers-skådespelaren: ”Alla kan vara mobbare på sociala medier”

Joanna Gorecka 17:11 8 Oct 2018

”Det finns ingen bättre tid än 2018 att göra en serie om mobbning – när just en mobbare innehar en av världens mäktigaste positioner”, säger Jasmine Mathews som spelar Heather McNamara i den kontroversiella nyinspelningen av Heathers – och syftar sannolikt på USA’s president Donald Trump. Med Nöjesguiden pratar hon om hur det var att spela huvudrollen i en av årets mest förargelseväckande serier, som har kallats för extremhögerns Glee. 

I kultklassikern Heathers från 1989 mördar Winona Ryder och Christian Slater populära klasskamrater ur skolans mobbande elit – idel vita, privilegierade cispersoner. 

I år kom en nyinspelning av Heathers – en serie vid samma namn som, precis som sin föregångare, är en svart komedi späckad med tonårslik. Men här har man rört om lite i privilegiegrytan. Det populära mobbargänget som injagar skräck i skolan och skingrar elevmassorna när de drar fram genom korridorerna (i genretrogen slow mo såklart) består av en tjock elev, en ickebinär elev och en svart, lesbisk elev. Kontroversen lät inte vänta på sig. ”En klumpig flirt med identitetspolitik” skrev The Guardian, och flera kritiker påpekade att skildringen av minoriteter som det populära, mobbande gänget var ett hån – eftersom många tonåringar ur de representerade grupperna ofta fortfarande är så utsatta att det kostar dem livet. 

Och det var kvantiteten tonårslik i High School-miljö som satte krokben för serien. Först blev premiären av Heathers senarelagd i USA, varpå serien stoppades helt av produktionsbolaget Paramount Networks på grund av skolskjutningen i Florida. Men nu är Heathers på banan igen. Serien, som hade Sverigepremiär i augusti på HBO Nordic, ska den 25 oktober till slut ha USA-premiär.

Men långt innan USA-premiären hann serien redan hyllas av alt right-rörelsen i USA – och till och med kallats för extremhögerns Glee. Enligt alternativhögern skildrar den på ett trovärdigt sätt "PK-elitens mobbning av normativa cispersoner" – hyllningar som har förkastats av serieskaparen Jason Micallef.

27-åriga Jasmine Mathews spelar Heather McNamara i nyinspelningen och tillhör i början av serien gänget som terroriserar skolan. Jag hör av mig till henne på Instagram, samtidigt som jag kollar på avsnitt två av Heathers, för att fråga hur det var att göra sin skådespelardebut i en så kontroversiell serie. Jag blir förvånad över hur snabbt hon svarar – och det visar sig huvudsakligen bero på att jag har Lucius Malfoy som profilbild.

”Jag är ett stooort Harry Potter-fan”, skriver hon och går med på en intervju. 

Hur var det att jobba med nyinspelningen av Heathers?
Det var fantastiskt. Först och främst de andra skådespelarna – för många av oss var det vårt första stora, professionella uppdrag, så kamratandan och att gå igenom allt det här tillsammans var väldigt betryggande. Eftersom Heathers är en sådan klassiker så kunde man kanske tro att det skulle finnas mycket press att leva upp till i den här kultfilmen, men det kändes aldrig av under själva inspelningen. Först var jag tvungen att se om själva filmen. När jag såg den för första gången på gymnasiet gick jag igenom någonting som liknade det som Heather McNamara (Matthews rollfigur red.anm.) går igenom, så det slog verkligen an någonting hos mig – det kom nästan för nära. Nu när jag såg om filmen som vuxen blev jag förvånad över hur relevant den fortfarande är. När jag dessutom förstod vilken inkluderande riktning nyinspelningen dessutom skulle ta blev jag superexalterad. Det finns ingen bättre tid än 2018 att göra en serie om mobbning, när en av världens mäktigaste personer är just en mobbare – och hyllas för det. 

Nya Heathers har anklagats för att måla ut marginaliserade grupper som mobbare och bovar och att spela alt-right-rörelsen i händerna, hur har det varit?
Om du tycker att en mörkhyad tonåring, en ickebinär person och en kaxig tonåring som är plussized inte kan vara ”de onda”, utan enbart framställas som ”de goda” kan det vara så att du själv bär ansvar för att vidare marginalisera redan marginaliserade grupper. Att säga att marginaliserade grupper enbart ska vara protagonister i fiktion är att inte bara begränsa deras mänskliga uttryck, men också inte en korrekt återspegling av verkligheten. Jag har själv mobbats av en person som till mångt och mycket liknade Heather C. Det som serien försöker visa är att, i dagens samhälle, med sociala medier, kan alla vara mobbare. Alla kan vara en Heather. Det är inte begränsat till en viss sorts utseende eller uttryck som det kanske var på 80-talet. Alla vill ha makt och serien visar hur långt vissa personer kan gå för att få makt. 

Vad tycker du har varit den största missuppfattningen om serien?
Den största missuppfattningen är att människor behandlar serien som en verklighetstrogen  skildring snarare än den satir som det är. Allt är uppskruvat för UNDERHÅLLNINGS skull. Om människor kunde skruva ner sina inre dömande röster kanske de kunde njuta av den. 

Hur skulle du beskriva din rollfigur, Heather M?
– Om någonting så är Heather M en symbol för den mänsklighet, kärlek och acceptans som vi söker efter dagligen och hur långt vi går för att får det från våra medmänniskor. Hon blir inte sedd av varken vänner eller föräldrar och hennes vänner försöker inte ens att förstå vem hon är utan formar henne efter eget tycke – och hon låter sig formas, som om det skulle få dem att älska henne. Hon ändrar på sig beroende på vem hon umgås med för att få kärlek och det gör att hon tappar bort sig själv ännu mer. Att inte veta vem man är på gymnasiet är skrämmande – och det förödande för henne. 

Jasmine Mathews är just nu aktuell i TV-serien Sweetbitter – där hon också spelar en karaktär som heter Heather. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!