FOTO: HANNAH NYSTRÖM.

Hanna Järver: “Jag skrev allt i en dimma”

07:46 24 Sep 2020

Hanna Järver har gjort en mer lågmäld och råare skiva där texterna står mer i centrum än någonsin. Det övergripande temat på Tusen täta lögner in är maktlöshet, vilket står i kontrast till skivans fyra medföljande musikvideos som snarare handlar om att återta kontrollen.

När jag ringer upp Hanna har jag precis kommit ut ur en feberfrossa och jag försöker låta bli att snörvla när vi presenterar oss för varandra. Min förkylning går naturligtvis inte att dölja och samtalet kommer såklart in på pandemin. Hanna Järver har inte haft covid-19 (hennes antikroppstest kom tillbaka negativt) men självklart har hon påverkats på andra sätt. Hennes skiva blev klar samtidigt som pandemin bröt ut i Sverige och hon har suttit med låtarna ända sedan dess. Men nu ska Tusen täta lögner in släppas ut. 

Det som skiljer detta verk från Hanna Järvers debutskiva So Long (2018) är den röda tråden som kopplar samman samtliga tolv spår. 
– Låtarna på förra skivan var lite mer fristående från varandra fastän det fanns ett genomgående tema som var tristess. Då kände jag mycket att livet inte var som jag hade förväntat mig och att jag inte var den jag ville vara. Den här skivan är skriven under en kortare period och har större toppar och dalar, och om man lyssnar på den noga kan man uppfatta att det finns en övergripande berättelse som går genom hela skivan. 

Hanna Järver fortsätter.
– När jag skrev skivan var jag inte i en topperiod av mitt liv. Jag skrev allt i en dimma. Ofta skriver man om ett break-up efter det har hänt eller så, men jag skrev när jag var mitt uppe i något väldigt förvirrande. Och nu när jag fått lite distans till det har jag kunnat använda mina musikvideos som en fortsättningar på skivan. De får måla upp en mycket mer dramatisk bild, som en mörk fantasi, och för första gången har jag närmat mig…hämnd. 

 

"Rent emotionellt kan det kännas som att bli mördad i en splatterfilm när ett förhållande tar slut"

 

Samtliga musikvideos har Hanna Järver regisserat själv i samarbete med Hannah Nyström. Temat för projektet har varit destruktiv kärlek vars våldsamma passion går överstyr och mynnar ut i blod och död. Hanna förklarar:
– Jag har verkligen gått all in skräckfilm, både med mina videos och pressbilder. Kanske är det delvis för att avdramatisera det som skildras på den en aning. Å andra sidan kan det rent emotionellt kännas som att bli mördad i en splatterfilm när ett förhållande tar slut.

Musikens inspiration kommer däremot inte från skräckfilmer utan soundet har Hanna hämtat från sin förra turné. 
– Jag ville gå åt livehållet, hålla det enklare och lite smutsigare. Jag tänkte “mindre prod och mer låt” och det fick inspirerade mig. 

Hur känns det då att inte ha en fullpackad höstturné inbokad?
– Det är jättetråkigt. Efter att ha jobbat med skivan under en lång tid vill man visa upp den. Att skriva en skiva är en kämpig period och allt runtomkring gör det till ett så långt projekt, och man vet aldrig om det kommer bli bra - så därför känns det här med att få komma ut och spela och träffa folk som ljuset i tunneln. Eller ja, ljuset i tunneln betyder kanske att man dör, men du fattar vad jag menar. Jag får så mycket energi av att möta folk och se att folk har lyssnat och att de är pepp. Det är som två helt skilda delar av artisteriet och det känns så tråkigt att missa den ena delen. Vad ska jag liksom göra istället, gå in i studion igen? Ska jag börja om?

Tusen täta lögner in har spelats in i Rikti Studio, som Hanna har spenderat en stor del av det gångna året med att bygga upp tillsammans med ett par artistkollegor och medlemmar från hennes eget band. Precis som vanligt har alla låtar skrivits, producerats och spelats in av Hanna själv.

Blir det inte ensamt att jobba själv?
– Jo, det är ensamt, och det suger väldigt mycket när det går dåligt för då finns det ingen att dela det med. Det finns ingen dragkraft utan det måste komma inifrån mig. Men det är som att jag är mycket bättre på att jobba själv. Jag kan tycka det är kul att skriva med folk och sådär men i slutändan vill jag ändå ha det på mitt sätt. Om jag ska jobba med någon annan måste det vara ett uttalat samarbete som sker i ett band, men det här är mitt soloprojekt som släpps i mitt namn och då vill jag ha full kontroll. Sen är jag nog inte alltid så lätt att jobba med.

Varför tror du det?
– Jag är styrd av mina känslor, och jag har svårt att hålla rutiner. Många klarar av att jobba klassiska arbetstimmar när de håller på med musik, men jag måste hela tiden känna efter. 

Hanna Järver släpper Tusen täta lögner in den 25 september via Smuggler Music. Hon kommer även att spela på P3 Älskar den 1 oktober om du vill få henne att känna sig mindre ensam.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!