Jobbar inte gratis.

Hanna Fridén: "Jag jobbar inte gratis för feministsnubbars goda saks skull"

13:37 30 Oct 2014

Den senaste tiden har det varit mycket skriverier kring sexism inom ett flertal olika områden, kanske speciellt inom gaming. Jag är väldigt glad över att detta äntligen diskuteras, även om det är på grund av väldigt sorgliga omständigheter, där kvinnor fått fly sina hem med sin familj på grund av hot.

En sak jag däremot blivit rysligt arg på under den här tiden är de förfrågningar jag fått av så kallade "sköna" "feministiska" snubbar. Jag har givetvis blivit kontaktad av många angående den här frågan, då jag är feminist, arbetar inom dessa frågor och dessutom är en gamer. Men när de här männen kontaktat mig, som är påstått allierade, har det alltid låtit likadant.

De vill att jag ska hjälpa dem gratis. Ge dem rådgivning för uppläggning av program. Skicka dem all min research. Tipsa dem om personer att prata med. Gå igenom deras artiklar och se vad som bör ändras, så att det blir bättre. Ingen av dessa män är goda vänner till mig, för sånt här gör man ju för all del för folk man känner, tjänster och gentjänster där man stöttar varandra. Men samtliga av dessa har varit män som jag antingen inte känner överhuvudtaget eller som jag pratat med ytligt på internet.

I samtliga fall har jag givetvis svarat att jag inte gör gratisjobb för människor, frånsett om det handlar om en ideell organisation i ett ämne jag brinner för. Jag har inte råd att ge bort min kunskap, min research och min tid till alla som frågor, oavsett hur gott "syftet" är. Till saken hör också att alla dessa män givetvis fått betalt fär sina artiklar, krönikor, radio- och TV-program. Jag, däremot, förväntas hjälpa dem gratis för den "goda" sakens skull, för att det är "viktigt" för mig och de anser att det är en "viktig" fråga. Lustigt då att jag förväntas offra mitt arvode, men de överhuvudtaget inte reflekterat över att offra sitt eget. Varför skulle de göra det? Det är ju deras jobb! Synd att de inte förstår att det även är mitt.

Låt mig visa upp ett citat på ett svar jag fick av en av dem när jag sa nej.

"Jag förstår. Jag frågar inte det här som gratishjälp. För mig är det viktigt att det här görs på rätt sätt och då försöker jag använda mig av mina kontakter för att det också blir så."

Man kan fråga sig hur det inte är gratishjälp, när jag inte får betalt, men han får det.

Det finns en skala här, på om du förväntas jobbas gratis för den goda sakens skull. Mina manliga vita vänner antas i stort sett aldrig vilja jobba gratis (med visst undantag för individer inom musik och bild) för den goda sakens skull, de förväntas vilja ha betalt, och därför erbjuds de också betalt. I mitt fall, som vit kvinna, är det lite so-so. Vissa ser det som självklart att jag ska ha betalt, andra inte. Tragiskt uppenbart blir det när en manlig bekant kontaktas för samma sak som jag. De erbjuds betalt, men inte jag, trots att vi har samma kompetensnivå – något som har skett ett flertal gånger.

Men värst är det om du inte är vit och inte tillhör cisnormen. Om vi ska göra det enkelt: Ju mindre privilegium du innehar, desto större risk att du antas arbeta gratis för den "goda" sakens skull. Den som har minst, förväntas ge mest, och få minst tillbaks för det. Jag tror inte att jag behöver understryka hur knäppt detta är. Kanske ska vi försöka bejaka att ingen kan leva på att göra saker för "den goda sakens skull", och kanske speciellt inte om man är särskilt utsatt.

När ni ändå håller på, killar – här är Hej Blekks 9 (andra) saker ni kan göra för feminismen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!