Gentrifiera, bli inte gentrifierade

15:22 28 Oct 2014


liljebrinks.jpg
Liljebrinks på Folkteatern.

Det händer mig ofta. En vernissageinbjudan på en flyer eller i ett event på Facebook. Kanske är det en fräsig nittiotalsestetik som signalerar cutting edge artsy freshness från kontinenten. Kanske är det en lite ockult tematik och mystiska ord på latin som skvallrar om att någon åtminstone har gått på konstskola. Jag lyser upp inombords. Tänker att vi kan också, vi göteborgare. Ser framför mig en lång, dimmig kväll av pretentioner och ljummen öl. 

Jag vet att jag inte ska rota vidare sedan, inte låta blicken vandra ner mot botten av flyern eller slutet av eventtexten. För den är alltid där, den förhatliga loggan från Göteborgs Stad. Förbannad river jag sönder flyern, drämmer ner laptopskärmen så det sjunger i bordet och sätter på Paradise Hotel.
Kulturstödet. Ständigt detta kulturstöd. 

För nu vet jag vad som väntar. En slipad och välstädad produktion från slipade och välstädade projektledare med två års utbildning från Kulturverkstan, godkänd av en lika slipad och välstädad kulturhandläggare med utbildning från Humanisten. Som en sorts kulturvärldens mellanskikt ligger de där, en redundant hinna som stryker ut och plattar till. Ölen blir till saft. Den konstnärliga inriktningen blir anpassad till demokratifrämjande snuttefiltar. Loggan på plats.

Fenomenet finns överallt men det är inte i alla städer det förvandlats till ett självändamål. I Göteborg är den självklara första tanken i drömmen om att starta ett galleri, sätta upp en pjäs eller starta klubb inte att hitta en lokal. Det är att hitta rätt KY-utbildning. Helt i onödan. Jag hatar ordet entreprenörskap men tyvärr är det vad som behövs. Nu!

Staden ekar av tomma industrilokaler och öde kvarter som kan fyllas med vad som helst. Istället sitter man i horder och böjer sig över projektstrategier och ansökningsblanketter på Järntorget, medan alla konstnärer på Valand flyttar till andra städer. Börja göra saker istället. Förr eller senare kommer kommunen ändå med pengapåsen. 

Gentrifiera, bli inte gentrifierade.

 

Bäst just nu


1. BBY Magazine Release Party

Rum 26 på Tredje långgatan, den 15 november

Grundarna av BBY-magazine är trötta på det mansdominerande konstsamhället. Deras motreaktion är separatism i en tidskrift där kvinnor har företräde. Men alla får läsa! Och alla får fira!

 

2. Back. Allt ska bort!

Röhsska, Vasagatan 37–39, från den 5 november, öppet: tis 12–20, ons–fre 12–17, lör–sön 11–17

Modesveriges superstar Ann-Sofie Back som lätt och ledigt blandar kommersiellt Cheap Monday-mode med high fashion har som första svensk vunnit det prestigefyllda Torsten och Wanja-Söderbergpriset på galna en miljon kronor och en soloutställning på Röhsska.

 

3. Ann Charlotte Rugelt Ferm, Ruta Vitkauskaite och Martin Thulin

Ljudkonstgalleriet, Masthuggsteatern 3, den 

1–14 november, vernissage den 1 november 

Göteborgs enda galleri helt tillägnat ljud fortsätter med sitt diffusa mål att utforska okänd mark i ljudkonstens landskap. Tre ljudkonstnärer. Ett galleri.  

 

4. Liljebrinks

Folkteatern, biljettpris 120–150 kronor

Scenkonstens absoluta favorittema – scenkonst om att borgerligheten är förljugen får med uppsättningen Liljebrinks ytterligare ett tillskott. Är allt som det ska i den fina vita bostadsrätten vid havet? Man kan bara ana.

 

5. Daniel Jensen – Before the Beginning

Konstepidemin, Konstepidemins väg 6, till den 16 november, öppet: tis–tors 12–17, fre–sön 12–18

Daniel Jensen blandar primitiva teckningar och realism i en salig röra. Som barnteckningar från ett elakt urtillstånd vi andra glömt bort.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!