Playstation 5 och Xbox Series X är här, och med det kommer de oundvikliga frågorna: Vilka var egentligen förra generationens bästa spel? Och hur har spelandet förändrats under de här åren? Det är dags att göra bokslut.
När Playstation 5 och Xbox Series X nu lanserats har den nionde konsolgenerationen så äntligen inletts. Generationsskiftet har påbörjats och snart kommer all fokus ligga på den nya hårdvaran, samtidigt som Playstation 4 och Xbox One förpassas till reabackarna.
Det här var generationen då spelandet blev större än vad vi någonsin kunnat ana. Då det blev lika normalt att själv spela som att titta på andra när de strömmade sitt eget spelande. Då världsartister på riktigt började lansera låtar och ha konserter i de stora onlinespelen. Men det här var också generationen då spelkulturens och -branschens mörka sidor uppmärksammades.
Den åttonde konsolgenerationen var också den som såg Sverige befästas som ett av de absolut främsta länderna för spelutveckling. Inom en klaustrofobiskt liten radie i Stockholms innerstad huserar några av världens viktigaste spelstudior. Electronic Arts-ägda Dice har levererat förstapersonsskjutarna Battlefield och Battlefront och regelbundet brutit gränser för hur mäktiga online-FPS kan vara. Paradox fortsätter att karva guld i sin egen inte-så-lilla strateginisch med spelserier som Europa Universalis och Crusader Kings som främsta titlar. Avalanche Studios, King och Mojang är bara några exempel på fler av de huvudstadsbaserade spelföretag som gjort sig kända över världen. Och med relativt nyformade Embark Studios kommer gamle Dice-chefen Patrik Söderlund, vad det verkar, säkra att Sverige kommer fortsätta vara en relevant spelutvecklarnation många år framåt i tiden. Men det är inte bara i Stockholmsområdet folk arbetar med spel. Lilla Malmö-studion Simogo, Ghost Games i Göteborg och Machine Games i Uppsala är bara några av de som sticker ut. Utöver det finns det en lång rad spännande indieföretag och -personligheter som innoverar och underhåller om vartannat. Dennis Gustafsson och hans Tuxedolabs släppte ju till exempel Teardown i early access på Steam – och slog sig snabbt in på försäljningstopplistorna med sin smarta speldesign och säregna stil.
Battle royale-genren gick från spetsig underground till absolut världsherravälde med spel som PUBG, Apex Legends och Fortnite. Traditionella FPS-spel som Battlefield 5 och Titanfall 2 tog sin genre längre än vad vi trodde var möjligt. De stora open world-spelen som Horizon: Zero Dawn, Ghost of Tsushima och Red Dead Redemption 2 blev ännu större och ännu mer levande. De storslagna och cinematiska äventyren fortsatte att pusha gränserna för hur pampiga trippel-A-spel kan vara. Uncharted: A Thief’s End, The Last of Us 2 och God of War är alla produktioner som är lika enorma som de är imponerande. Rollspelen bröt också de ny mark med titlar som Persona 5 och The Witcher 3. På indiefronten gjorde spel som Baba is You och Kentucky Route Zero att vi stod fasta i vår övertygelse att spel inte behöver kosta miljoner att göra för att vara intressanta. Spel fick vara både supersvåra, som Bloodborne, eller jättelätta, som Animal Crossing: New Horizons. Eller både och, beroende på vad du vill (som Celeste).
Den nionde generationen må vara här, men det finns ingen anledning att stressa. Vi som varit med förr vet att det är just i slutet som de allra bästa titlarna kommer. Spel som Cyberpunk 2077, Psychonauts 2 och Metroid Prime 4 kommer fortfarande gå att spelas på de ”gamla” konsolerna – och säkert vara bättre än utbudet på de nya plattformarna.
Men nu när vi närmar oss vägs ände är det ändå intressant att försöka göra bokslut, att se vilka spel som ändå är värda att lyfta lite extra. Nedan finner ni vår topp 5-lista, men låt oss gärna veta vilka dina topp 5-spel är!
Topp 5 spel under den åttonde konsolgenerationen
Red Dead Redemption 2
PC, PS4, X1
Rockstars western-epos Red Dead Redemption 2 berättar historien om banditen Arthur Morgan och hans kamp för överlevnad i det sena 1890-talets USA. Berättelsen är stark, genuint rolig och rörande – men det som imponerar mest med RDR2 är ändå dess värld. Aldrig förr har ett spel känts så levande och så till bredden fyllt av välpolerat innehåll.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Switch
Nintendos storhet beror på och ryms i många olika saker, men om det är en sak som Breath of the Wild bevisar är det utvecklarnas känsla för äventyret. Att få känna det som att du är den första som utforskar Hyrules vidsträckta rike och beskyddar det mot ondskan. Upptäckarglädje och äventyrslusta finns det gott om i det kanske modigaste Zelda-spel som någonsin gjorts.
Disco Elysium
Mac, PC
Minsta sagt otraditionella peka och klicka-rollspelet Disco Elysium är till bredden fyllt av färgglada karaktärer, finurlig dialog och intressanta livsöden. Det här var ett sånt där spel som höjde ribban för en hel genre. En otroligt smart, rolig och öppen deckarhistoria som har sin början i ett mord som sker i den fattiga delen av staden Revachol.
Inside
Mac, PC, PS4, Switch, X1
Om Limbo var spelet som gjorde att vi upptäckte danska Playdead var Inside spelet som fick oss att förstå att det här är en studio som är bäst på det de gör. Inside är ett stumt och skenbart simpelt spel, men inuti ryms världar, idéer och stämningar som gör att det måste hållas som ett av spelmediets allra främsta verk.
Baba is You
Mac, PC, Switch
Om Baba is You var en bok skulle den komma med en sax, och för att du skulle bli klar med boken skulle du behöva klippa isär den och sammanfoga orden till den egen historia. Enmansprojektet Baba är ett pusselspel som låter dig lösa pusslen genom att skriva om reglerna. Varför ska du söka efter nyckeln till låset om du själv är dörren?
Läs även Nöjesguidens konsoltest: PS5 vs XSX
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2020.