Från rave och konst till festival i skärgården

12:41 27 Aug 2018

Alexander Höglund flyttade till Malmö och öppnade konstmuseum med konstgruppen PLX,  tidigare kända från bland annat rave och skogsfester i Blekingeskogarna. Nu huserar PLX på Tjärö i Karlshamns skärgård med sin egen festival. 

Många känner i igen konstgruppen PLX ifrån sydsveriges underground-scen med rave och skogsfester. Eller ifrån olika konstevent som till exempel konsthallen som de drev på Kirseberg för några år sedan. 
En av personerna bakom PLX är Alexander Höglund som nu står mitt i processen med att skapa en av landets mest säregna festivaler för andra året i rad. 
– Jag är en del utav ett stort performativt lagarbete.  Arbetet med PLX började för snart 15 år sedan, Vi var ett gäng som alla var i 20-årsåldern från Karlshamn som började göra skogsfester i vacker skärgårdsmiljö. Det blev en slags grogrund, en träning för det som skulle komma sen, förklarar han om hur festivalen som fått namnet PLX Tjärö kommit till. 
 
Festivalen är belägen på den lilla skärgårdsön Tjärö. Till ön går det bara att ta sig med båt och platsen och naturen har blivit en stor del av vad arrangörerna kallar för ett allkonstverk. En plats där alla deltagare är en del av festivalen, eller konstverket som de själva ofta säger.
– Tjärö är en garanterad flykt från alldagliheten. Vi sätter oss gemensamt i en båt och tar oss till en isolerad plats för en helgs flykt in i en fantastivärld. Alla konstnärer, musiker och performanceaktörer spelar en stor roll i vad som blir en totalupplevelse. Det handlar väldigt mycket om helheten. Där har vi naturen, det samlade ramverket.
 
Ön är klassad som naturreservat och trafiken är obefintlig. Allt material till scener och andra installationer fraktas med båt precis som de cirka 800 festivalbesökarna. Totalt finns fyra scener som på olika sätt är byggda för att samspela med naturen. 
– Vi har fyra olika scener med olika naturegenskaper. Förra året, på en av scenerna som låg insprängd mellan två höga klippväggar hade vi en metal-spelning. Det kändes som om de fick hela urberget att vibrera. Vi försöker använda naturens egenskaper till att förhöja och förstärka upplevelsen av de som står på scenen, säger Alexander Höglund. 
 
Slänger man ett öga på lineupen till festivalen så är det föga förvånande inte mainstream-akterna som dominerar. Istället för att boka välkända namn som drar folk finns det en förutsättning för arrangörerna att de som bokas till PLX går med på festivalens premisser.
– När vi bokar är det viktigt för oss att de är en del av festivalen och vill vara en del av vår filosofi. Vi har aldrig varit en genrefestival utan har bokat allt ifrån folkmusik till metal. Alla artister väljs utifrån hur väl vi tror de passar in i vår filosofi.
 
På många håll görs jämförelser mellan PLX Tjärö och Gagnef, som inför sommaren meddelade att det nu var ”slutrejvat” i skogarna. Och jämförelsen är inte helt tokig, även om arrangören inte ser kristallklara likheter.
– Gagnef är en generation äldre än oss, de har lärt oss en del och är våra vänner. Men vi arrangerar och har varit tydliga med hur vi vill utveckla vår egen festival. Vi vill göra något för publiken som känns nytt för dem. 
 
Vad ser du själv mest fram emot att uppleva i år? 
– Jag är väldigt nyfiken på Öjvet-lajvet. Det är ett lajv som två tyska konstnärer och en schewizisk konstnär arrangerar på ön som utspelar sig år 2810 i framtiden. Man kan föranmäla sig om man vill delta. Det blir en dubbel upplevelse och ytterligare ett lager, en alternativ festival i framtiden, säger Alexander Höglund.

PLX Tjärö pågår mellan den 31 augusti till den 2 september.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!