Från modestudier i Barcelona till modebloggande på Nöjesguiden

Michaela Forni 14:11 26 Aug 2009



Nya nojesguiden.se har slagit upp portarna och vi kan nu inte bara presentera en ny, fin design utan även nya bloggar. En av personerna bakom bloggarna är Camilla Åstrand, 21, som precis har kommit hem efter en treårig modeutbildning i Barcelona och nu underhåller oss med knivskarpa, lättsamt ironiska och eftertänksamma åsikter om mode och mer därtill. För att ta reda på mer än vad hon bjuder på i bloggen har jag frågat henne om hennes modeår i Barcelona, modebloggar (såklart!) och drömjobb.

Du har varit i Barcelona i tre år, vad gjorde du egentligen där?
–Jag gick kandidatutbildningen Fashion Marketing & Communication på det italienska universitetet Istituto Europeo di Design. När jag inte satt uppe sena nätter och jobbade på kreativa marknads-föringsplaner dansade jag på Apolo, åt fantastisk sushi på Kibuka i Gracia, fyndade vintage på Le Swing och jobbade extra i showroom, butiker och på pr-kontor.
Vad kan man bli när man har gått din utbildning?
–Utbildningen var väldigt bred, vi läste allt ifrån marknadsföring, PR, styling, modejournalistik, visual merchandising till business, internationella relationer, förhandlingsteknik, modehistoria, inköp och varumärkesstrategi. Det vanligaste är att man blir modejournalist, product manager, eller marknads-förare på ett modeföretag. Många blir också inköpare eller stylister.
Om jag också vill läsa din utbildning, hur går jag tillväga då?
–Du kan antingen kontakta skolan själv på www.ied.es eller gå genom det svenska företaget IM Education. Man får CSN-lån för det mesta, men tänk på att hyrorna är otroligt höga.
Vilka är de modemässiga skillnaderna mellan Barcelona och Stockholm?
–Människor i Barcelona klär sig i regel mer avslappnat än vad vi gör i Stockholm, självklart mycket med tanke på det varma klimatet. Skillnaden mellan "uptown" och "dowtown" är också mycket större än i Stockholm. På fina gatan Passeig di Gracia är det välfönade hår, pudlar och Chanel-väskor och nere i smutsiga men trendiga Raval är de flesta tatuerade, piercade och är skitigt fashion. Stockholm är en mycket bättre modestad än Barcelona, om man ser till trendfaktor. Jag tycker personligen inte att katalaner klär sig bra, alls.
Och likheterna, om det finns några?
–Likheten är att när en trend väl kommer till staden, ser alla precis likadana ut. Jag har tröttnat på att klaga på det, det är så vi människor fungerar. Vi vill höra ihop och känna att vi befinner oss i ett sammanhang.
Du skriver en, om jag får säga det själv, fenomenal modeblogg på vår hemsida, anser du själv att du kan och är duktig på mode?
–Tack, vad glad jag blir! Jag ser den dock inte bara som en modeblogg, utan snarare en generationsblogg om hur vi unga tjejer tänker och känner 2009. För att svara på din fråga: jag anser att jag ser en helhet i mode. Jag har inte alltid de senaste trendplaggen, men min lägstanivå är hög. Jag vet vad jag passar i, och vågar klä mig i det som jag gillar, oavsett om det är trendigt eller inte. Jag läser mycket modehistoria, branschtidningar och internationella modemagasin, och tycker att världen bakom trenderna är den verkligt intressanta, där man kan svara på frågor som: Varför säljer läppstift mer i lågkonjunktur? Varför väljer de stora modehusen att fronta med kändisar istället för modeller? Vem är egentligen Chloés bästa chefs-designer genom tiderna?
Varför ser många människor i modebranschen ner på mode-bloggare? Eller gör de det?
–Det tror jag att de gör, och jag kan absolut förstå dem. Många i modebranschen, speciellt mode-redaktörer på magasin, har studerat modehistoria, läst varje designers självbiografi, beskådat hundratals visningar, och kan rabbla modehuset Guccis historia för dig i årtal. De har precis som läkare, lärare och jurister en yrkesstolhet. De kan det de gör, och de vill föra det vidare. När sedan den stora massan väljer att läsa unga gymnasietjejers Gina Tricot-bloggar, förstår jag att de blir besvikna. Jag tycker dock inte att man behöver välja, utan att bloggarna kan vara ett komplement till modemagasinet. Internet har satt en helt ny press på magasinen, de måste ge oss en kreativ anledning att köpa dem, när vi kan se alla visningar och kollektioner online. Titta bara på svenska Elle, som har fått ett fantastiskt uppsving det senaste året.
Vilket är ditt drömjobb?
–Oj, jag har många! Jag älskar ledarskap, organisation och projektledning, så chefredaktör på svenska Elle skulle vara den svåruppnåeliga drömmen. Att få jobba med marknadsstrategi på ett svenskt företag som Filippa K eller H&M, och att vara med och lansera dem i resten av världen skulle också vara fantastiskt. Eller vilket jobb som helst med Lena Patriksson Keller som chef, hon är en stor förebild för mig även om jag aldrig har träffat henne!
Vilka tre saker skulle du rädda ur garderoben om det började brinna?
–YSL-ankelbootsen, fyndade på 60 procent rea i Barcelona. Chanel-ballerinorna, även de inköpta i Barcelona. En vintage prinsessklänning som jag köpte med förhoppningen om att den en dag skulle få bäras på Elle-galan!

Camilla Åstrands blogg hittar du på
www.nojesguiden.se/camilla.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!