Visst, det har sett nattsvart ut under ett antal månader nu. Men allt har inte gått åt pipan, och några branscher har riktigt fina förutsättningar både för dig som sneglar på att skola om dig eller se över dina eventuella placeringar.
Vi frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om vilka branscher hon ser en ljus framtid för. Såhär svarade hon.
Tekniksektorn
Digitaliseringen är en av vår tids stora trender, och den har accelererat i och med corona. Hemmajobb som kräver digitala möten och ökad e-handel är uppenbara konsekvenser av pandemin. Efterfrågan på tekniker, utvecklare och programmerare som kan jobba fram lösningar som möjliggör en digital vardag för privatpersoner och företag kommer att öka. Under pandemin har också gamingsektorn gått som tåget. När vi håller oss mer hemma spelar vi mer och efterfrågan på nya spel ökar, vilket kräver sina programmerare och utvecklare.
Ingenjörer
Det är inte bara privatpersoner som efter pandemin alltmer rör oss i en digital värd. För att minska smittspridningen krävs automatisering av en rad sektorer, exempelvis äldreomsorgen. Därför kommer det att finnas efterfrågan på ingenjörer som kan arbeta med innovation inom industrin för att effektivisera processer.
Vård- och omsorg
Corona ledde till att sjuk, vård- och omsorgspersonal blev till akuta bristyrken. Men även i det långa perspektivet kommer dessa sektorer skrika efter personal. Det har sin förklaring i den demografiska utvecklingen i Sverige, med en allt äldre befolkning, men också i ett allmänt ökat hälsofokus. Även behovet av djuromsorg lär öka, eftersom väldigt många har valt att skaffa husdjur i spåren av corona som en följd av att vi håller oss hemma mer.
Transportsektorn
Vi som privatpersoner kommer inte att nyttja transporter som buss, tåg, båt eller flyg i samma utsträckning som tidigare. Men behovet av varutransporter kommer däremot snarare att öka. När e-handeln exploderar innebär det att efterfrågan på exempelvis lagerassistenter och expressbud också ökar. Vi kanske inte går på restaurang i samma utsträckning, utan beställer hem mat via bud, och på samma sätt får bud som levererar livsmedel en extra boost.
Inredning
Företag kommer att låta anställda jobba hemifrån i långt högre utsträckning än tidigare. En spekulation man kan göra är att detta kan komma att leda till att vi blir mer måna om en tilltalande hemmamiljö. Jag tror att allt som bidrar till inspirerande, fungerande och tilltalande hemmamiljöer kommer att gå bra även framöver; inredning och konst men vi lär också konsumera espressomaskiner och air condition. Dessutom kan det bli så att företag på sikt helt skrotar arbetsplatser, men istället tillhandahåller mötesytor för tillfälliga möten för sina anställda. Dessa ytor behöver vara inspirerande men också möta bestående krav på möjligheter till social distansering, vilket företag kan behöva professionell hjälp med.
Du hittar denna och många fler artiklar på ämnet karriär i nummer 8 av Nöjesguiden 2020. Läs även: Deras affärside – att ge bort gratis pengar.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2020.