Att kombinera festival med AI, biotech och stadsplanering låter kanske som en stämningsdödare för oss som inte doktorerat i biomedicin. Nöjesguiden bad Gather Festivals Paulina Modlitba Söderlund förenkla den tre dagar långa framtidsfestivalen.
Först och främst: hur skulle du hisspitcha Gather Festival?
— Gather är konferensen där människor med olika bakgrund träffas för att inspireras och inspirera andra till att försöka lösa samtidens viktigaste frågor. Vi vänder och vrider på ämnen kring teknik, innovation, demokrati, stadsplanering, ekonomi, media och design i en härlig och rätt komplex blandning. Precis som livet självt.
Berätta om era fem teman. Rubrikerna känns ganska talande men vad är det som faktiskt kommer tas upp under föreläsningarna?
— AI och data löper som en röd tråd genom allt. Vi pratar mycket om hur AI kommer möjliggöra och förändra förutsättningarna för medicin, smarta städer, demokrati, konst och kreativitet och mycket mer. Vi kommer även att prata en hel del om blockkedjan som plattform för tillit, ursprungsmärkning och nya affärsmodeller, till exempel inom musikindustrin. Demokratins och journalistikens kris och framtid är också ett tydligt tema. Vi pratar trollfabriker, filterbubblor och hur digitala plattformar kan användas för att öka transparensen och minska korruption. När det gäller smarta städer vill vi vrida perspektivet och prata om smarta invånare istället. Smarta städer ska inte vara prestigefulla teknikprojekt utan ska sätta medborgarna i centrum genom att vara hållbara, inkluderande och individanpassade.
Kan du beskriva stämningen och känslan under festivaldagarna?
— Den är fantastisk så klart; inte som på klassiska konferenser utan mer som en mix mellan konferens och festival. Det betyder mycket för atmosfären att det är en så brokig mix av människor från olika delar av världen: entreprenörer, studenter, konstnärer, "byråkrater", VD:ar, och så vidare. Och alla är inställda på att delta/bidra på något sätt.
Vilka tre föreläsare är ni mest stolta över att presentera?
— Gud så svårt! Jag är kär i alla. Men om jag måste välja tre:
Azmat Khan som är en ung, driftig och prisbelönt granskande journalist som utsätter sig för stor fara när hon reser till t ex Irak, Egypten, Pakistan, Afghanistan och andra konflikt- och krigszoner för att granska USA:s krigföring där. Granskande journalistik är viktigare än någonsin idag, därför var det självklart att ha med i programmet.
Ed Boyden som redan är en av världens ledande forskare inom biotech och hjärnforskning trots att han inte hunnit fylla 40 år. Hans team på MIT Media Lab utforskar tekniker för att förstå, kontrollera och reparera specifika funktioner i hjärnan. Superspännande och viktigt för framtidens sjukvård. Jag tror Ed kommer vinna Nobelpriset en vacker dag.
Florence Toffa som är en prisad techentreprenör från Ghana; numera involverad i den svenska startupen Klarity som tar fram en digital plattform för visselblåsare. Korruption är fortfarande ett stort problem runtom i världen och det ska bli oerhört spännande att höra Florence berätta om hur teknik kan användas för att minska och motverka den.
Vad är det för publik ni vill locka? Varför ska man gå?
— Det är just mixen vi vill åt. Vi vill att t ex VD:ar, entreprenörer, politiker och eldsjälar inom ideella organisationer ska mötas och ta sig an de möjligheter och utmaningar vi lyfter under konferensen. De får gärna ta en öl samtidigt. Man ska gå om man är nyfiken, vill förstå världen lite bättre men också vidga sina vyer. Man ska också vara beredd på att bidra på något sätt. Det är klart att det även funkar att bara lyssna och smyga runt men man får väldigt gärna även delta i diskussioner, workshops och dans. Det är där magin uppstår.
Vad kunde man hitta för publik på festivalen förra året?
— En salig mix av människor från alla världens hörn, bland annat Colombia, Holland, USA och Tyskland. 20 procent var entreprenörer, 9 procent VD:ar, 3 procent utvecklare för att nämna några. 33 procent kom från en byrå.
Hur gör ni festivalen intressant för allmänheten? Biljettpriserna är ju höga vilket kan bli exkluderande.
— Precis som många andra konferenser har vi en stegrande pristrappa. Vårt första early bird-pris låg på 850 kr så det är först nu det börjar bli lite dyrare. Gather ska vara en inkluderande och tillgänglig konferens och just därför har vi lägre student- och entreprenörspriser. Det är en plats för alla som vill vara med och bidra och bygga en bättre och mer hållbar framtid och tillgänglighet är därför oerhört viktigt. I biljettpriset ingår tre dagar med över 50 talare, workshops, mat och musik så det är väldigt prisvärt.
TEMAN PÅ GATHER FESTIVAL 2018
Urban Planning & Society
Humans & Machines
Democracy & Power
Media, Design & Creativity
Money, Business & Transactions
Gather Festival pågår under 13-15 september i Stockholm. Läs även om Gather Music Festival som pågår samtidigt.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.