Izabella Englund

Gather Music Festival

15:19 15 May 2018

Det är inte bara konferenser som gäller under festivaldagarna. Gather Music Festival breder ut sig över Stockholm för att öppna upp kulturliv och bjuda på nya upplevelser. Gathers Hugo Johansson har berättat om konceptet.

Samarbete verkar vara ledordet för Gather Music Festival. Hur jobbar ni med det, förutom att ni samarbetar med olika barer och klubbar i Stockholm?
— Vi försöker samarbeta med det stora urvalet av nätverk och arrangörer, rutinerade som nya, som redan finns i Stockholm. Det är alltså inte vi som bokar artister utan de engagemangen och initiativen vi ger en plats som tillsammans med oss sätter ett innehåll.

Inför årets musikfestival har ni utlovat både små barer och större klubbar – har ni fler venues än Hosoi och Obaren klara?
— Självklart, det har vi. Vi släpper det kontinuerligt under våren och sommaren. 

Vad satsar ni på för akter? Hur har intresset varit och kan ni avslöja några bokningar? 
— I den mån vi är med och curaterar innehållet försöker vi påverka bokningarna åt att gå i linje med våra ledord; Question, Collaborate, Think Different. Vi försöker hitta nya ingångar och företrädare för vedertagna genrer, en term vi har haft med oss under processen är “framtidens världsmusik”. 

— Eftersom vi jobbar med engagemang, nätverk och befintlig kunskap bland de olika nedslagen som Gather Music Festival gör håller vi lite på akterna så att de aktörer vi blandat in kan ta god tid på sig att hitta på något som de tycker känns kul och intressant. Det är extra lyxigt i det här formatet att ta tid på sig och är något som andra festivalformat saknar då man ständigt jobbar mot att öka en biljettförsäljning. Den som är uppmärksam har säkert sett att vårt första nedslag blir en Listening Session med Edinburgh-Selectorn Eclair Fifi på just Hosoi. 

Musikfestivalen är gratis till skillnad från konferensen som har ett högt biljettpris. Hur kommer man märka av Gatherkonceptet även där?
—  Gather handlar i väldigt stor mån om vad som händer när människor med olika erfarenheter och nätverk jobbar tillsammans. På så sätt skiljer sig inte musikfestivalen och konferensen nämnvärt, skillnaden är att konferensen riktar sig till dig som yrkesperson, medan musikfestivalen är en kulturvecka som riktar sig mot allmänheten. 

Är festivalens fem teman även en del av musikfestivalen?
— Självklart, demokrati, ekonomi och människan är en del av vår vardag och blir således en del av vårt nattliv. Men vi ser musikfestivalen som ett sjätte tema som ringar in alla olika discipliner och ämnen till ett festligt avslut. 
 
Vilken sorts publik vill ni locka till musikfestivalen? Tror ni att den kommer skilja sig från besökarna på resten av Gather?
— Alla som vill öppna sig för att uppleva nya saker, vare sig det är ett möte med en person man normalt inte skulle träffa eller musik man normalt inte skulle lyssna på. Vi adderar de till konferensbesökarna som besöker konferensen i egenskap av sin yrkesroll. 

Slutligen: Varför ska man inte missa Gather Music Festival?
— Det är ett gyllene tillfälle att introducera sig själv för nya upplevelser, att våga gå till en plats där man normalt sett inte sätter sin fot och träffa människor som kan lära dig något nytt. Om samhället, om musik, om allt möjligt!

Gather Music Festival pågår 13-15 september i Stockholm

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!