Femtio nyanser av goth

11:34 13 Feb 2015

Hur BDSM-kompatibelt är ett vitt lakan i Fifty Shades Of Grey?

Den omåttliga succén Fifty Shades Of Grey har nyligen haft premiär – men den modemässiga aspekten av det förmodade BDSM-sexet gör Greta Thurfjell besviken.

Jag ser om den gamla Depeche Mode-dokumentären 101 från 1989, från när synthpojkarna från Basildon var på turné i USA. Det slår mig att bandets otvivelaktiga hjärna Martin Gore, på samtliga spelningar klädd i läderremmar och stål, var tidigt ute med att haka på BDSM-trenden – numera smärtsamt påtaglig i och med att filmatiseringen av den omåttliga succétrilogin Fifty Shades Of Grey har premiär i dagarna.

Själv har jag tagit mig igenom samtliga böcker (i mobilen eftersom jag skäms för mycket för att flasha omslaget i kollektivtrafiken) i ett försök att maskera min kärlek till dåligt skriven fanfiction som ”allmänbildning”. Det som slår mig är att deras sex, sida upp och sida ner i böckerna, väldigt sällan faktiskt skulle klassas som BDSM. Främst, som många innan mig har påpekat, på grund av att deras utsvävningar sällan sträcker sig längre än att Christian Grey ligger, lugnt och sansat, med Anastasia Steele tills de kommer, alltid exakt samtidigt. Men också på grund av frånvaron av attiraljer.

Enligt min – relativt begränsade, ska sägas – kunskap om BDSM finns en inte obetydlig del av upphetsningen i utsmyckningarna: korsetter, chokers, latex, lack, läder, rep, klackar, snörningar. Men i Fifty Shades knyter Christian Grey en gång fast Anastasia Steele i en ljusgrå slips som lämnar märken på hennes handleder, och det är det. Inget läder så långt ögat kan nå. Kanske säger det något om nivån att KappAhl gjorde en underklädeskollektion med bokens namn.

Jag tänker därför på varför BDSM är så tätt sammankopplat med stilen goth. Ovanstående uppräkning – förutom att man sällan ser en goth iklädd rep i offentligheten – skulle nämligen också kunna vara en guide till hur en viss typ av gother klär sig. Förvisso har gotherna förpassats till periferin sen emotrenden under mitten av nollnolltalet dog ut, men än idag kan man på Gamla Brogatan i Stockholm skymta något svartrött och uppsnört pila förbi på väg till storstadsgothernas högborg: Blue Fox. Gillar de att utsättas för läder av det mer smärtsamma slaget, eller bara att ha det på fötterna? Kallar de sina partners för husse/matte, bara för att de har chokers som ser ut som hundhalsband? Hur hårt snörar de egentligen sina korsetter?

Samtidigt är det kanske, bara kanske, just därför som det har varit så lätt för så många att ta till sig Fifty Shades Of Grey. Om Anastasia Steele hade varit en trulig övervintrad gothtjej i svartfärgat hår och nätstrumpbyxor hade hon inte varit lika skrämmande lätt för kvinnor världen över att identifiera sig med. Inte heller hade Christian Grey varit lika mycket av en universell sexsymbol om hans välsittande kostym hade bytts ut mot en sele i läder. Det står alltså helt klart att många kan uppskatta lätt smisk, men gud förbjude att smisket sker iklädd latex.

Tacka vet jag Martin Gore.

Läs även: Jenny Nordlanders rapport från Fifty Shades Of Grey-hotellet The Heathman.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!