Under året har F/act visat hur vi kan få en mer hållbar modekonsumtion, bland annat genom köpstopp. Vi frågade ett par av de som genomförde det om hur det var.
Det är nog få människor som missat att vi idag måste börja tänka mer på hur vi konsumerar kläder. Det är kemikalier som är farliga som används i produktionen, arbetsförhållanden i fabriker är bedrövliga och det mesta spillet tas inte vara på ordentligt. Några som tänkt lite extra på dessa faktorer är människorna bakom F/act, ett samarbete mellan Swedish Fashion Council, Re:textile och Göteborgsregionen.
Marielle Krus(t.h.) och Louise Wintzell(t.v.) har båda väldigt olika relation till kläder, vilket går att se på deras Instagram-konton om hur de dokumenterat upplevelsen. Därför har de här fått svara på samma frågor om hur deras detox var för just dem och hur de nu tänker kring kläder.
Marielle Krus @mariellekrus
Vad var det svåraste med att ha ett köpstopp?
– Då shopping idag sällan handlar om att köpa något nytt som en verkligen är i behov av, utan snarare handlar om att eftersträva någon ohälsosam norm eller motverka tristess skulle jag säga att det svåraste för mig har varit att ändra mitt grundbeteende gällande konsumtion. Att omprogrammera mig själv helt enkelt. Att ersätta köp av nyproducerade varor genom att shoppa second hand fungerade väldigt bra och innebar ingen helgalen omställning. Däremot hade vi även köpstopp på second hand under en period och då blev det bra mycket tuffare. Jag insåg då hur otroligt mycket tid jag faktiskt ägnar åt att leta och köpa materiella saker – ofta parallellt med att jag gör andra aktiviteter - och drabbades av någon typ av abstinens. Snacka om ohållbart beteende.
Har du testat det innan eller tidigare funderat på att ha ett köpstopp?
– Det närmaste jag kommit ett köpstopp tidigare är ett ettårigt godisförbud när jag gick i mellanstadiet haha. Skämt åsido har jag de senaste åren trappat ner min tidigare galna klädkonsumtion. I grunden tror jag egentligen inte på rena förbud utan snarare på att hitta en balans som är hållbar och fungerar över tid. En detox då och då kan vara renande, men jojobantning beskrivs sällan som ett vinnande koncept. Samma tänk kan användas för konsumtion.
Hur gick för dig att inte konsumera något nytt?
– Det har gått så pass bra att jag kommer fortsätta i ett halvår till. Under projektets gång har jag gett bort kläder, tagit emot kläder, lagat kläder, fått kläder redesignade, lånat kläder av både F/act och av vänner – ja, i princip har jag aldrig tidigare haft tillgång till så här pass mycket kläder och ändå har jag inte köpt ett enda nyproducerat plagg. Det finns väldigt många fördelar med att hålla sig till second hand-marknaden så jag ser inget behov av att handla nytt just nu.
Vad har hänt med din relation till kläder och mode sedan du påbörjade din detox?
– Min relation till kläder och mode kan nog fortfarande beskrivas som någon typ av hatkärlekshistoria. Jag är fortfarande extremt trött på alla bortförklaringar kopplat till hållbarhet som vi hör och läser om varje dag, men köpstoppet har också visat att det finns andra betydligt mer hållbara alternativ till att köpa 14 kilo nyproducerad textil per år. Dessutom har jag fått min kreativitet tillbaka vilket jag är väldigt glad över.
Louise Wintzell @loulouwintzell
Vad var det svåraste med att ha ett köpstopp?
– Jag tycker egentligen inte att det var så svårt, jag insåg att jag klarade mig ganska bra utan att köpa en massa nytt. Bara man lär sig tänka lite annorlunda om vad man faktiskt redan har i garderoben så hittar man oftast plagg som fyller samma funktion som det där nya fina man såg i butik eller i någon reklam. Men visst, det svåra var när jag kom fram till att jag ville ha ett speciellt plagg. Jag handlar gärna secondhand och vintage och tycker som många av mina F/activist kollegor att man kan hitta unika och speciella pieces som man inte hittar någon annanstans på second hand, bara man har ett öppet sinne. Men när man söker något speciellt är det svårt. Jag bröt mitt köpstopp efter att ha scannat secondhand-marknaden i några månader, både fysiska butiker och online och även lånegarderober. Tillslut sprang jag på det perfekta plagget jag letat efter, och det tog emot och jag rådfrågade flera vänner innan jag bestämde mig för att behålla det nyinköpta plagget. Men då kändes det ändå värt, och som jag har använt klänningen!
Har du testat det innan eller tidigare funderat på att ha ett köpstopp?
– Inte testat på innan, men tanken har absolut slagit mig.
Hur gick för dig att inte konsumera något nytt?
– Bortsett från mitt lilla snedsteg så tycker jag att det gick förvånansvärt bra och enkelt!
Vad har hänt med din relation till kläder och mode sedan du påbörjade din detox?
– Oj, mycket. Jag har blivit varse om mitt egna beteende. Bara det att jag har en tendens att köpa samma slags plagg? Varför gör man det egentligen? Jag vet att jag passar bra i och ofta trivs bra i små fina eller tuffa jackor eller kavajer så då är det lätt att jag faller in i att köpa en till sån för det vet jag ju att jag gillar. Men efter detoxen och utmaningarna så vet jag att jag har garderoben full av små jackor och verkligen inte behöver en till. Jag tänker efter innan jag köper något, vänder det både en och tre gånger – behöver jag verkligen den här? Kommer den komplettera min garderob? Eller är det bara ytterligare en av något som jag redan har? Har jag något liknande i garderoben redan? Jag försöker att se min garderob med öppna ögon, och det är fortfarande en utmaning, men att jag faktiskt har massor av fina kläder att ha på mig, bara man öppnar ögonen.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2019.