Expressens krav på sina journalister får förödande konsekvenser

11:46 17 Feb 2017

Expressen presenterar: 2017 års svar på "mikrobloggen Twitter".

För den som inte känner till det kan jag avslöja att Expressen har som krav att alla artiklar på webben måste vara minst 1 600 tecken långa. Som jag har förstått det ska det skänka något slags mervärde, fråga mig inte hur. Det här kravet får ibland ödesdigra konsekvenser för reportarna, som ibland tvingas ordbajsa mer än vad någon människa rimligtvis kan tycka är nödvändigt.

Ett exempel är när de rapporterade om Isabella Löwengrips nya frisyr hösten 2015, och reportern tvingades kasta in den här faktan för att komma upp i minimumlängden:

"Lob" är ett engelskt ord för ”en längre bob”, när man har låtit sin gamla korta "bob" växa ut en bit så blir det en "lob". En "bob", i sin tur, är en kort frisyr där håret klipps i höjd med hårfästet i nacken."

Ja, okej. Det kanske inte är det mest graverande exemplet. Jag sitter på tåget till Nöjesguidens Göteborgspris och orkar inte riktigt googla fram något bättre för att kontextualisera nattens övertramp. Men klockan 00.17 natten till fredagen gick tidningen Expressen i alla fall ett steg för långt.

Minns ni hur dagstidningarna alltid skrev "mikrobloggen Twitter", så att de som inte visste var Twitter var omedelbart skulle greppa vad det handlade om? Nu har det hänt igen. I artikeln "Zara Larsson om sin hemliga dejt" skriver de följande:

"Artisten gick till väga som många andra för att få till en dejt - hon hittade en kille hon gillade i bildappen Instagram."

BILDAPPEN Instagram!! Finns det NÅGON som klickar sig in på en artikel om Zara Larssons nya dejt som inte vet vad Instagram är? Det KAN inte finnas någon annan förklaring till att Expressen väljer att skriva "bildappen" än att reportern ser sin chans att komma 9 bokstäver närmare den magiska 1 600 tecken-gränsen.

Brasklapp: Möjligheten finns att det rör sig om ett skämt från reporterns sida. När jag jobbade på Aftonbladet hade jag som running gag att alltid skriva "den populära restaurangen McDonalds" i artiklar om McDonalds. Men det är den tråkiga förklaringen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!