Felicia Takman: "Så länge man inte blir Viktor Frisk är det lugnt"

11:29 24 Jan 2024

Med sin nya EP Vad är det för fel på Felicia? kommer hon ut med sin ADD. Frasse Levinsson ringer Felicia Takman och pratar om psykisk ohälsa.

Kring jul fick jag en låt skickad till mig. Det var inte vilken låt som helst. Det var ett soundtrack för oss som gillar att titta ut genom fönstret och tänka på precis vad som helst utom det som pågår i rummet vi befinner oss i. Sedan dess har jag tänkt att jag borde intervjua Felicia Takman. Men eftersom jag varit upptagen med att bygga en replika av Eiffeltornet på mitt skrivbord med tomma Red bull-burkar som byggklossar har det inte blivit av förrän nu.

Hej Felicia! Vad är det för fel på dig?
– Det är väl det ena, med det andra med det tredje. Jag är dålig på alla sådana där vardagliga saker som man ska vara bra på. Betala räkningar och passa tider. Livspusslet.

EP:n har ju varit ute i över en vecka nu. Vad har du fått för respons?
– Jättebra hittills. Folk verkar ha tagit till sig texterna. Särskilt Vad är det för fel på Felicia? Det är många med samma typ av ångest som har hört av sig. Det är jättefint att folk har lyssnat på texten faktiskt. Det är sällan det händer.

Brukar inte folk göra det?
– Inte alltid. Folk lyssnar ju på olika sätt. Många vill ju bara dansa till mina poppigare partylåtar. Så det är verkligen roligt att folk gillar en text som jag tycker om själv.

Vanligtvis gråter jag bara när Askungen får sin klänning av mössen på julafton. Men den låten är svår att värja sig emot. Kan du berätta om den?

– Jag har ofta små mentala kraschar när allt känns deppigt och allt som är dåligt med mig ekar i huvudet. Jag skrev den när jag hade haft en vecka där jag grävt ner mig själv helt och hållet och bara tänk på dåliga saker. Typ ”Varför gör jag inte bara det jag ska?”.

Jag gillar Disney & Hollywood-soundet med stråkarna. Blir det mer av den varan framöver?

– Det är inte planerat…

Det var tråkigt att höra.

– Från början skulle det egentligen varit en gitarr. Men så tänkte jag ”Hur trycker man på folks känslor maximalt?”. Då blev det stråkar.

Så det var ett cyniskt marknadsoptimerat beslut?

– Hahaha, ja. Rakt av.


Var det enkelt att ”komma ut” med din ADD?

– Ja. Vem fan har inte det nuförtiden? Det känns inte så laddat. Så länge man inte blir Viktor Frisk är det lugnt.

Jag har träffat honom en gång. Han räckte fram vänsterhanden när vi skulle hälsa. Det kommer vara fast i mig för alltid. Men jag frågar för att jag har samma diagnos och ibland tycker jag att det känns lättare att säga att jag har ADHD för att folk inte ska förstå exakt hur hopplös jag är.

– Jag förstår verkligen vad du menar. Men det är så diffust. Det enda folk vet är väl typ att man har svårt att sitta still?

Den allmänna bilden är väl ändå att ADHD är den sexiga diagnosen och ADD den osexiga?

– Haha, ja. Man är dålig på allt utan att kompensera med någon slags hyperaktivitet.

Kan du hålla med om att det är en diagnos där det nästan är negativt att det finns positiva förebilder? Om Amanda Schulman klarar av att vara Amanda Schulman finns det inga ursäkter för att inte bara skärpa sig.

– Verkligen. Alltid när när någon med ADD är med på tv är den så framgångsrik att det blir provocerande.

Ja. Det är ju sällan någon som inte får ihop sin vardag och inte är aktuell med något särskilt är med i Nyhetsmorgon.
– Fler kreti och pleti borde vara med!

Nu ska jag sluta lägga ord i mun på dig. Hur ser ditt 2024 ut?

– EP:n har ironiskt nog varit klar ganska länge. Så jag skriva ett nytt album och bara göra några spelningar. 

Vill du berätta nåt om vad det blir för album?

– Nej, faktiskt inte. Det känns kul att ha det för mig själv och låta det ta tid.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!