En rejäl bastard i kvarteret

Karin Ericson 14:39 3 Feb 2010

Menyn på Bastard ser ut som köksmästaren. Rå och hård med ett stort hjärta. Andreas Dahlbergs tröja är uppkavlad och hans armar är fulla av tatueringar som avslöjar rockstjärnedrömmar. Men bandet Southern Hostiles fick stå utan sin gitarrist sist de spelade.

Andreas har nyligen öppnat krogen Bastard i Sveas gamla lokaler på Gamla Väster tillsammans med Nina Christensson som också driver Smak. Även om de bara har öppet på kvällarna lägger Andreas all sin tid i restaurangen. Han har fullt av idéer och vägrar bli bekväm. Menyn ändras efter råvaran och han drar sig inte för att skriva upp ett torskhuvud på griffeltavlan eller dra ihop till en grisfest. På glada grisar förstås.
Andreas gillar att stå i det öppna köket, som ligger mitt i den luftiga lokalen, tillsammans med sin sidekick Wade Brown och se sina gäster. När dagen är slut sätter han och kollegorna på Johnny Cash. Det enda som funkar om man ska städa.
Du har jobbat på flera krogar som Vendel och Smak, men också i Köpenhamn och Paris. Varför ville du öppna egen krog?
–Jag var trött på att jobba för andra och ville göra något själv. Jag saknade något i Malmös restaurangutbud. Här finns få intressanta mellanklasskrogar. Så en dag ringde jag Nina och sa ”nu måste vi starta krog”.
Vad är ambitionen med Bastard?
–Vi vill laga med mer hjärta än hjärna, men fortfarande intressant. Vi har kallat det robust europeisk husmanskost men linjen är inte helt klar. Det ska vara väl genomarbetat, men så simpelt och så enkelt att gästerna nästan blir chockade.
Andreas berättar att han inte vill driva en vanlig krog med samma mat och samma meny varje dag. Om han en kväll får för sig att ha grisfest vill han kunna ha det utan problem.
–På nyår hade vi en hummerauktion. Vi fick tag på ett jävla as till hummer som vägde fyra kilo. Klon var större än min näve. Vi slängde upp den på bardisken sedan att alla såg den när de kom och så fick gästerna bjuda. Sällskapet som vann blev jätteglada och vi serverade den som en extrarätt.
Planen var att Bastard skulle öppna i en charkuteributik på Möllan. Nu blev det Gamla Väster. Vad är skillnaden?
–Vi har plats för fler gäster här och det kanske är ett annat klientel för det är svårt att locka hit Möllanfolket. Annars är konceptet det samma. Enkelt och ruffigt med fokus på charkuterier som vi till stor del gör själva. Det passar oss utmärkt. Vi håller just nu på att salta vår egen skinka. Den ska sedan lufttorkas och blir klar till sommaren. Om den blir bra fortsätter vi. Vi gör också vår egen salami.
Ni har en stor bar mitt i restaurangen. Kan detta bli ett alternativt häng till Lilla torg?
–Det får vi hoppas, som kontrast till Lilla torg. Vi vill jättegärna ha barhäng på Bastard och Love och Viktor som jobbar i baren är helt fantastiska. Men vi heter Bastard Mat och Vin och därför har vi stort fokus på det. Vi har upp emot tjugo viner på glas som valts ut av sommelier och restaurangchef Gustaf Nord.
                  
Bastard, Mäster Johansgatan 11, Malmö, tis–tors 17–24, fre–lör 17–02, sön 12–17.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.