Martin ”E-Type” Eriksson öppnar inom kort två ytterligare krogar jämte sin vikingakrog Aifur. För Nöjesguiden berättar han om den nya ubåtsbaren för ryssar, vikingatältet och varför han tycker att nolltolerans mot alkohol på sjön är fel.
Hur mycket krögare och hur mycket musiker är du nuförtiden?
– Jag skulle säga exakt 50/50. I sommar har det varit helt galet med två till tre spelningar i veckan. Men från och med idag blir jag åttio procent krögare i sex veckor, innan höstturnén börjar.
Du har precis tagit över såväl Matmagasinet på Fjäderholmarna som Dalarö skans. Vad kommer hända där?
– Det hette Matmagasinet förut men kommer nu heta Skärgårdskompaniet. Egentligen är det en rätt klassisk skärgårdskrog, men vi kommer bygga ett vikingatält och ha julbord i vinter. Jag var i princip tvungen att köpa en till krog för att få köra julbord. Personalen på Aifur vägrar.
Vad blir det för stuk på Dalarö skans då?
– Vi fortsätter i samma tradition som förra ägarna med bröllop och event i tornet i borgen, men jag vill öppna en rysk bar utanför också, så alla ubåtar kan gå i land där. En ubåtskrog! Det här är första utposten, och vi tänker oss att ubåtarna kan lägga till här, så möter vi dem på ett trevligt sätt. Det är ordentligt djupt också, så tänk en ubåtshamn, skyltar och menyer på ryska, och en liten lunchkanon man skjuter i typ: ”Nu är de här!”. Det kommer bli skitkul!
Matmässigt då, blir det ubåtsmackor och stor stark med ett snapsglas Jäger?
– Det blir mer en bar med mat än regelrätt krog med lång meny. Och vi kommer ha öppet för allmänheten onsdag till lördag. Jag tror att det är precis vad den här delen av skärgården behöver. Många krögare går bort sig genom att anställa en jäkla massa personal och tänka att de ska fylla stället en regnig måndagseftermiddag.
Det blev nyligen känt att du lagt vantarna på all rekvisita från filmerna om Arn, kommer de komma till användning på den nya krogen?
– Jodå, en del av grejerna, som långbänkar, kommer att passa in rent visuellt. Jag har sjukt mycket grejer så det vore konstigt annars. Det är inte helt historiskt korrekt men tillräckligt nära i tiden sett till när fästningen var aktiv. Det är en senmedeltida tidig barock-fortifikation från tiden då den ryska björnen började röra på sig.
"Nolltoleransen mot alkohol på sjön blev i princip dödsstöten"
Varför skärgården?
– Jag har en teori i hjärnan om att de flesta sjökrogar inte går så bra. Och nolltoleransen mot alkohol på sjön blev i princip dödsstöten. Jag vänder mig inte emot att de flesta inblandade i olyckor är packade, det är ett faktum. Men hur många olyckor sker egentligen, med tanke på alla hundratusentals båtar? Jag tycker det är tråkigt, för det är lite av en tradition att få ta en bira på sjön.
E-Type tycker toleransnivån borde moderniseras lite, även om han absolut inte tycker att man ska få vara berusad i trafiken.
– På kontinenten får vi inte heller vara fulla, men vi får ta ett glas vin. Hursomhelst är min plan att hålla svarta siffror genom att hyra ut Dalarö skans till bröllop och fester. Men sedan använda det överskottet till att kunna ha öppet för allmänheten åtminstone med en bar med schysst mat. Vi börjar om allt går vägen redan i maj med att öppna torsdagar.
Vad är svårast med att driva krog?
– Det var inte många som trodde på en vikingakrog i Gamla stan kan jag säga. Eller, inte många, ingen. Men jag är glad att jag vågade stå på mig, och det var nog en av de svåraste sakerna. Att tro på sig själv. Nu är det lätt att vara kaxig med facit i hand men det är jag väldigt glad för. Ett annat gott råd är att inse att man inte är bäst på allt själv, det var först när jag fick in vår restaurangchef Clara som allt egentligen föll på plats.
Hur ofta går du till Aifur?
– Jag snittar nog på två dagar i veckan. En kväll är ”min kväll”. Då brukar jag mest sitta där, dricka bira och hälsa på folk. Känna av stämningen. Men i sommar blir det tuffare, om jag ska hinna med alla tre krogar som dessutom ligger på olika öar.
För en tid sedan fick du, tillsammans med några andra kändiskrögare, kritik från fackligt håll då ni saknade kollektivavtal. Hur ställer du dig till det idag?
– Det blir lite fånigt för det är i praktiken knappast jag som bestämmer, utan personalen. Jag får inte ens ha julbord om jag vill. Vi har haft i stort sett samma personal sedan starten – du jobbar inte fyra år på ett ställe om du inte trivs där. Min roll är att bygga krogen och komma på maträtter till menyn, även om jag knappt får göra det längre. Men de har oftast rätt, min personal kan restaurang och det kan inte jag. Jag gillar att gå på krogen.
"Det är de finaste 100 000 jag inte har tjänat i hela mitt liv."
Det är kostsamt att starta och driva krog, var kommer alla pengar ifrån?
– Från en artist som heter E-Type. Jag köpte Arn-rekvisitan för alla pengar jag tjänade på Diggilooturnén, och Aifur öppnade jag i samband med min medverkan i Så mycket bättre. Jag jobbar dessutom jämt, och jag har egentligen inga andra direkta intressen som dyra klockor eller mode. Kolla vad jag har på mig, liksom. Jag sålde även mitt sommarställe för att ha råd att starta krogen. Mina grannar hatade mig ändå så mycket ute på Möja, så det var lika bra. Grannarna la faktiskt det högsta budet, men jag valde att sälja till den som kom tvåa. Det är de finaste 100 000 jag inte har tjänat i hela mitt liv.
På tal om grannar. Det pågår nu en debatt om krogar i innerstan som tvingas stänga på grund av sådana.
– Vad en liten människa plötsligt kan göra sig hörd, när problemet i vanliga fall är det omvända. Vår smala lycka är att vi inte kör uppmickade instrument på Aifur. En annan är att en av de gamla krögarna bor kvar i samma hus, och vi har en dialog hela tiden med de boende. Men vi får givetvis klagomål, nu senast att det ryker in på våning fem från våra marschaller vid porten. Problemen börjar oftast vid ombildningar eller när nya personer flyttar in. Att köpa en lägenhet ovanpå en krog och klaga på att det låter, det är fan hål i huvudet på det.
Hur hamnade du i krogbranschen från början?
– Jag kände att jag ville ha något i samma anda som musikkarriären att sysselsätta mig med på ålderns höst. Jag är 50 idag, även om jag känner mig som 28 på insidan.
Känner du aldrig att det börjar bli dags att slå av på takten?
– Ett gott råd till dig som läser detta är att om du känner dig gammal, slå av på takten.
Varför tror du att så pass många artister hamnar i krogbranschen senare i sin karriär?
– Jag tror att det är en miljö som betyder så mycket mer än vad det kanske gör för andra människor. Vi går till krogen men samtidigt är det som att komma hem. Då pratar jag ända från Bellmans tid. Jag bodde länge på Riddargatan och då var Italiano i princip mitt hem under en lång tid. Nu går jag dessvärre nästan aldrig ut längre. När vi gasar på och giggar som vi gör får man nog, plus att jag har Aifur.
Många av dina fans frågar efter nytt material, när kan vi vänta oss det?
– Jag gjorde en singel för ett par år sedan med Max Martin som i princip floppade, och felet var att det inte lät som E-Type utan något annat. Max Martin och jag har bestämt att när det väl kommer en ny singel ska det vara som att ta tio E-Type-låtar och krama ihop till en. Jag har faktiskt byggt en studio på Nytorget där jag ska jobba i början av nästa år.
Kommer du någonsin ta klivet och haka på housetrenden?
– Nej, jag skulle aldrig kunna uppträda med det på scen. Jag älskar Swedish House Mafia på radion och killarna är jättetrevliga, men jag går sönder av hur tråkiga de är live. Jag klarade 20 minuter av konserten på Friends Arena. Stoppa in ett usb-kort och trycka på en knapp, vad är live? Tänk dig en konsert med E-Type där det kommer ett flera minuter långt instrumentalt houseparti.
Vad ska dina dubbeltrummisar göra då?
– Snarare vad ska jag göra då? Får ställa en bar på scenen.
Du känns inte så digital.
– Jaha, tack. Men det stämmer nog. Jag gillar analogt.
E-Types nya krog Skärgårdskompaniet öppnar på Fjäderholmarna redan till jul, medan Dalarö Skans får vänta till senare i vår.
Några andra kändisar som gått vidare till att starta krog
Sebastian Ingrosso och Axwell
Båda är delägare i restaurang Un Poco på Karlavägen i Stockholm.
Andreas Wilson
Skådespelaren är en av hjärnorna bakom kedjan Juiceverket med ett flertal etableringar.
Petter
Delägare i hamburgerkrogen KÄK.
Carin Da Silva
Äger krogen Coffee and Friends i Vasastan i Stockholm där hundar även är välkomna.
Joel Kinnaman
Delägare i en hamburgerbar, Lily’s Burger.
Per Gessle
Driver hotell Tylösand, med bland annat fyra restauranger.
Anders Limpar
Den gamla fotbollsspelaren drev under många år sportrestaurangen Limpbar vid Norra Bantorget i Stockholm.
Tomas Brolin
Var inne i krogbranschen med den italienska restaurangen Undici, som stängdes 2008.
Läs mer: E-Types ubåtskrog i internationell press.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.