Britney Spears är konst

Margret Atladottir 11:46 14 Oct 2008

Hannes Fossbo är en 27 år gammal konstnär från Stockholm. Sin första utställning hade han hemma hos sin mor i ett kedjehus på Djurö. Han hade målat en matta med fötterna, limmat fast trasigt porslin på en spegel och gjort en elfte september-installation i trädgården med en trasig grill och två långa buskar.

Hannes Fossbo är en 27 år gammal konstnär från Stockholm. Sin första utställning hade han hemma hos sin mor i ett kedjehus på Djurö. Han hade målat en matta med fötterna, limmat fast trasigt porslin på en spegel och gjort en elfte
september-installation i trädgården med en trasig grill och två långa
buskar. Han är även genusvetare och ett stort Britney Spears-fan. Han ska i oktober nämligen ställa ut över 150 målade och tecknade bilder på henne - och han har även bjudit in henne till vernissaget via YouTube.
- Jag vill att Britney ska bli glad. Alltså, jag hoppas att hon
kommer, men risken finns ju att hon inte ens vet vem jag är. Jag gjorde utställningen som en hyllning till Britney Spears för att skapa kontrast mot den hetsjakt som den amerikanska/västerländska kändiskulturen fått oss alla att delta i. Alltså det är ju inte coolt att vara elak alla mot en.
Varför är du konstnär?
- Min kompis är bättre än jag på att skriva, så författare var ingen idé. Min ex-låtsasbror var bättre på att sjunga och spela teater så skådis var inte heller något alternativ. Konstnär var liksom mitt sistaval. Sedan dess har jag mer koncentrerat mig på att måla tavlor.
Du har gjort ett verk som du kallar kissa-på-Daniel-Nyhlén-tavlan.
- Jag såg på Aftonbladet-tv när det lanserades 2005 eller något, Klick-tv hette det kanske, och det var bara så dåligt att jag nästan dog. Daniel Nyhlén framför kameran var lika bra som Haber och Persbrants hundrade Beck-film. Så jag kissade på honom.
Vad tycker du om Kevin Federline?
- Jag tycker han är en whitetrashjävel som inte ska ta Britneys pengar, fast han har ju rätt snygg kropp, eller har han blivit tjock... för isåfall är han bara lame.
Är du som han den där "Leave Britney alone"-killen?
- Jag tror inte det. Men han var väl fin.
Vad tror du om Brittans framtid, ljus eller mörk?
- Himmelsk. Hon kommer att vara rik och lycklig hela livet.
Vilket är ditt favoritverk?
- Jag gillar målningen när Britney som femåring dansar runt på den amerikanska flaggan i rosa ballet-outfit. Den känns som en hyllning till både Britney, Jasper Johns och den amerikanska drömmen.

Hannes Fossbo har vernissage på Galleri Kocks på Kocksgatan 18 i Stockholm fredagen den 24 oktober klockan 17-21.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!