Musikbranschens 100 mäktigaste - Helen McLaughlin

Margret Atladottir 15:15 23 Jan 2013

På plats nummer 15 hittar vi Helen McLaughlin, A&R-veteran med en bakgrund på V2 Music och Universal Music. Idag vakar hon över allt som Sony signar, vilket har inkluderat Mando Diao som var en av 2012 års största kommersiella framgångar.

Hur ser en vanlig arbetsdag för dig ut?

– Datorn och stereon slås på, morgonkaffet inhämtas, sedan bollar jag mig genom dagen bestående av diverse möten, telefonsamtal och kanske något besök till en studio eller videoinspelning.

Upplever du själv att du har makt?

– Det kan jag inte påstå.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– En massa! Att se en artist eller ett band få sitt genombrott. Tiden på V2 Music, då jag fick vara med och starta bolaget från grunden var så klart väldigt speciell – och jag är väldigt stolt över artister som Johnossi, Markus Krunegård, Ane Brun, Peter Bjorn and John och Those Dancing Days.

– Mark Dennis tog in mig på Sony som A&R-chef för ca 1,5 år sedan och sedan dess har det känts otrolig lyxigt att jobba med detta – hela branschen har fått nytändning, siffrorna vänder och det finns åter utrymme att kunna satsa på A&R. Mina A&R-kollegor har levererat fantastiskt med allt från Linnea Henriksson, Loa Falkman och den nysignade Duvchi är ett geni.

– Att vi fått in etiketter som BABA, Hemmalaget och Ingrid gör mig också stolt. Mina egna tips för 2013 är bland andra Kim Cesarion, side effects och norska Kvelertak. Men under det senaste året är jag kanske mest stolt över att Mando Diao gav oss förtroende och den resa vi gjort med albumet Infruset har varit exceptionellt.

Vilka tycker du har mest makt över musiken? Skivbolagen? Media? Artisterna själva?

– Alla ovan har makt. Jag tror att skivbolagen har mest makt om artisterna är oetablerade, artisterna mer när de är etablerade och media (och de sociala medierna) har ständigt makt oavsett vilket.

Se hela listan med musikbranschens 100 mäktigaste här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!