Redan under tidigt nittiotal var brasserie Vau De Ville ett inneställe i kvarteren runt Norrmalmstorg. Då huserade krogen i lokalerna där hamburgerkedjan Max nu håller till.
Sasha Smederevac som idag även driver prisbelönta Cafe Nero (Stockholmspriset, 2004) brukade själv varva ner där efter jobbet som kökspojke och ringde således upp den gamle ägaren när han fick erbjudan om att ta över den tornliknande lokalen mitt på torget. Som en blinkning till föregångaren fick han välsignelsen att använda namnet, mot att hans föregångare fick vara den första gästen.
I somras smyglanserades det nya ägarskapet med den för kvarteret obligatoriska uteserveringen men det var först för ett par veckor sedan som själva restaurangen på övervåningen öppnade på riktigt, även om den tänkta inredningen är några månader försenad på grund av semester hos den italienska leverantören.
Sniglar Roquefort är inget för den kräsmagade
Menyn är föga förvånande av brasserietyp med klassiker som halstrad råbiff, hummersoppa och ankleverterrine bland förrätterna. På smaksidan utmärker sig där sniglar Roquefort som är sprängfyllda med ost och vitlök. Inte heller varmrätterna innehåller några större överraskningar utan domineras av säkra kort som pepparstek och röding. Ambitionen på Vau De Ville är inte heller att förvåna utan snarare, som ägaren Sasha säger:
– Vi strävar inte efter att vara den absolut bästa restaurangen, utan fokuserar på att vara bra. Förhoppningen är att skapa en eller ett par klassiker, rätter som våra gäster återvänder hit för att äta om och om igen. För att lyckas med detta krävs det att man lagar dem många gånger.
Om Sasha med personal lyckas med sin ambition får tiden utvisa. Brasserie Vau De Ville har öppet alla dagar i veckan utom söndagar.
Brasserie Vau De Ville
Norrmalmstorg 6, tel: 22 19 34, vaudevillestockholm.se
Öppet: Mån-tor 11-23, Fre 11-01, Lör 13-01