Bra pang i pisten

10:23 17 Mar 2023

Fem liter Barolo eller Barbaresco -68 till lunchen? Maria Wiklunds favoritflaskor finns mitt i backen.

Maria Wiklund är sommelieren bakom vinlistan på La Gondola i Åre. På den italienskflaggade restaurangen finns mängder av vin. Föga förvånande på en italienare. Desto mer imponerande när restaurangen ligger på 840 meters höjd, halvvägs till Åreskutans topp.

Gemensamma faktorer för pistens syltor är inte sällan överprisad konservburksgulasch, ljus öl och klibbig starksprit med tandkrämsarom - självklarheter på vintersemestern som bör förbli. Däremot är det kul med alternativ i backen. 

Det nyrenoverade vinhaket vid VM-platån öppnade i december 2021. På den åtta sidor långa menyn finns idag närmare 300 olika viner. Däribland fyra italienska bubbel som serveras på glas. Men också en femlitersflaska Barolo och Barbaresco från 1968. Är det vad skidåkarna vill ha?
— Det är kanske inte jättevanligt att satsa på en backrestaurang på det här sättet, men det är väldigt kul att vara det stället. Just Barbarescon sålde vi nyligen till två gäster som båda var födda 1968. De tyckte det var kul och delade på en flaska, säger Maria Wiklund.

Hon är en krogräv i Åre men har också synts jobba på bland annat Rolfs Kök i Stockholm och Magnus Nilssons tvåstjärniga Fäviken, strax nordost om byn. Sommelierexamen bockades av 2013. 
— Men det här var första gången jag gjorde en vinlista själv från scratch. Det var jättekul och jättesvårt. Jag älskar italienska viner så det var tur för mig, det hade varit värre om temat var Bordeaux. Ambitionen var från början att göra en stor, fin vinlista. Jag var på jättemycket vinprovningar medan listan byggdes upp. På något sätt speglar våra viner självklart vad jag gillar. Men det är viktigt att tänka på bredden och att få in olika stilar och prisspann, inte bara mina favoriter. Jag har fått tag på lite roliga årgångar, det är också svårt när man börjar från noll med en lista. Men jag tror faktiskt jag fick ihop det på något vis. 

Har ni backens mest ambitiösa vinutbud?
Det finns ju några andra ställen men, och nu kanske jag inte är helt objektiv, jag skulle nog vilja säga det.

Lokalen var i många år ett älskat men nedgånget bricklunch-koncept. Nu är väggarna klädda i ljus furu och vinflaskor från golv till tak. Mitt i restaurangen tronar tre vinkylar. Stora panoramafönster bjuder på vykortsvy över Åresjön och så fort vårsolen börjar värma sippar gästerna vin på terrassen utomhus.

Finns det någon skillnad på att sälja vin i backen mot nere i byn?
Både ja och nej. Det är såklart lättare på en kvällsrestaurang där gästernas inställning till vin kommer mer naturligt. Ofta har de redan planerat innan att de ska dela på en flaska. Svenskar är inte så vana att dricka gott på lunchen och våra gäster ska dessutom ut i backen efteråt. Samtidigt säljer vi ju massa härliga viner. Det kommer in vinintresserade som aktivt letat sig hit, men de allra flesta är spontangäster. Tröskeln är låg. Det är ju liksom ingen som klär upp sig, alla kommer in i skidkläder och alla passar in. Vi har vin i alla prisklasser men också hemrullade chokladbollar och kaffe. Sen är det såklart extra kul när man märker att gäster har laddat för en superhärlig lunch och unnar sig en bra flaska till det. Nu vet folk att vi finns och då kanske man planerar efter det på ett annat sätt.

Någonstans norr om Solna börjar den gråzon av landmassa där expressleveranser inom Stockholm slutar gälla. I Åre är krögarna vana vid logistiska förutsättningar med lägre komfort.
— Det tar betydligt längre tid att få upp grejer till Åre. I Stockholm kan man skicka bud på några timmar, här uppe är det kört om man saknar något. I julas körde en lastbil i diket på väg hit. Systembolaget saknade åtta pallar dryck och vi hade nästan slut på vin. Sen har vi ytterligare ett moment – att få upp allt på berget. Lastbilsleveranserna kommer till Rödkullen. Därifrån packar vi om allt som ska upp till restaurangen på skotrar. 

Långt innan skidor och vin var hon en idrottande dalkulla som jobbade i butik. Men bästa vännens föräldrar drev krog i Åre, där hon fick hjälpa till att servera. Hon blev kvar i restaurangbubblan och när kollegan Karin Hillström några år senare introducerade Maria för vinvärlden vaknade det nya intresset. 
— Karin har jobbat på Fäviken och är jätteduktig på vin. Hon inspirerade och lät mig prova på ett helt annat sätt än vad jag hade gjort innan. Då började jag känna att vin var kul och spännande och började förstå vad det var egentligen. Så mycket mer än rött, vitt och bubbel. Jag började dricka lite bättre viner själv och fattade hur saker hängde ihop.

På en vinresa till Piemonte i norra Italien föll hon pladask för de röda vinerna i Barolo gjorda på druvan Nebbiolo.
— När man åker dit vinet växer, ser rankorna, vineriet och träffar vinmakare så får man en känsla och förståelse för varför ett vin blir som det blir. Man kopplar hur klimatet påverkar vinets karaktär. Dessutom smakar vinerna där i de sammanhangen med den maten som serveras där så jävla gott. Där fick jag upp ögonen för min kärlek, Barolo. Det är en helt annan grej att sen berätta för gäster och sälja vin hemma när man har sett själv hur det växer och görs.

På italienska betyder Piemonte ungefär ”vid foten av berget” - pied är fot, mont är berg. Och från ett berg till ett annat har hon handplockat sina favoritflaskor som nu finns att dricka i Åres skidsystem.
— Det är ju härligt att ta skidorna till jobbet också. Det är bland annat varför jag har flyttat hit, för att åka skidor. Jobbet kommer på köpet litegrann. Därför är jag tacksam över att jag får jobba med något som jag är intresserad av och brinner för och samtidigt vara ute och åka mycket.

Vad rekommenderar du dina gäster att dricka?
Jag försöker tänka att man inte måste vara så supermatchy med allt utan utgå så mycket som möjligt från gästen. Var lyhörd – om de inte gillar Barolo spelar det ingen roll att jag älskar det. De kan köpa världens dyraste flaska och ändå inte uppskatta det. Om de vill dricka Amarone fast det kanske inte passar ihop med maten, så kommer de ju älska det vinet ändå. Och då blir det superbra, det var det bästa för just dem idag.

Vad skulle du beställa?
— Schnitzel Milanese och ett glas Barolo.

Under din uppväxt i Falun spelade inte vin någon huvudroll hemma. Nu lever du med en man som brygger öl på Åre Bryggcompagni. Hur ser framtiden ut för er treåriga son, han har goda förutsättningar att bli dryckeskonnässör?
Haha, han dricker inte en droppe innan han är 25.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!