Withnail och jag

Bra filmer att strömma gratis via Cineasterna

Sun Nordberg 15:16 19 Feb 2021

Trött på Netflix och i behov av helgfilmtips? Här kommer åtta handplockade titlar som finns att se på gratis-filmsajten Cineasterna. 

En film om dagen är bra för magen, sägs det. Men det finns en gräns i hur många utdragna Netflix-dokumentärer en orkar traggla sig igenom och att hyra film styckvis kan nöta hål i vilken plånbok som helst. Som tur är finns guldgruvan cineasterna.se, där vem som helst med ett bibliotekskort kan låna film gratis. Deras bibliotek rymmer mängder av klassiker, från The General till Persona till Det Ljuva Livet. Men också mycket nytt, som Shirley och Little Joe. För den som inte orkar leta upp något själv eller inte vet var de ska börja, kommer här åtta handplockade filmer att se. 

double.jpg
The Double
Mörk komedi av Richard Ayoade, baserad på den ryska klassikern av Dostojevskij.  I en monokrom värld i en bunkerliknande kontorsmiljö, jobbar den timide Simon James. Ständigt ignorerad av sin chef och sin dementa mamma, finner han mening i kollegan tillika grannen Hannah. Men så en dag börjar en ny kille på hans jobb, James Simon. James Simon är allt som Simon James inte är. Han är charmig, självsäker och karismatisk.

90.jpeg
Ida
Anna är påväg att avlägga sina löften som nunna, när abbedissan ber henne ta kontakt med sin enda kvarlevande släkting, den frigjorda mostern Wanda. Vad som var tänkt en liten dagstur blir snart något mycket större, efter att Wanda berättar att Annas riktiga namn är Ida och att hennes judiska föräldrar blev mördade under den tyska ockupationen. Tillsammans tar de bilen genom den polska landsbygden för att finna föräldrarnas gravplats. Ett svartvitt drama av Pawlikowski som är lika magnifikt visuellt som handlingsmässigt.

a01f3e64c4205ce5d9f8d4eb03ac7bb2.jpg
Kvinnan i sanden
Denna lilla pärla från Japan handlar om en entomolog som åker på utflykt för att samla främmande insekter, det är bara det att han missar sista bussen hem och tvingas tillbringa natten i en närliggande by. Närmare bestämt, i en sandgrop tillsammans med en kvinna vars enda levnadskall verkar vara att skyffla sand. Erotisk och surrealistisk skräck, om människans egenskap att anpassa sig, hur absurd situationen än må framstå som.

mv5byjy1nji0ngmtm2yyni00odcwltkxztytztzjmtywngvhm2nlxkeyxkfqcgdeqxvyntexnzcxnjy._v1_.jpg
Me and you and everyone we know
Mångkonstnären Miranda Julys första långfilm som handlar om en skoförsäljare, en taxichaufför, två bröder samt två störiga tonåringar. I novelliknande scener får vi följa hur de allihopa, på sina egna sätt, försöker brygga förhållanden till andra och varandra. När de prövar skor, filmar sin performance art och hittar på egna piktogram på datorn. Rolig och egensinnig komedi som utforskar sexualitet, ensamhet och kreativitet på ett mycket July-esque manér.

41744649.jpg
Min sköna tvättomat
Charmigt kärleksdrama i vacker färgskala. Det är 80-tal och Tatcher sitter vid makten. Omar bor i Londons förort och försöker ta hand om sin lätt alkoholiserade pappa samtidigt som han får i uppgift att rusta upp sin morbrors gamla tvättomat. I samband med en gatukonfrontation, möter han sin gamla flamma Johnny. Omar är uppväxt i ett socialistiskt hem, medan Johnny växt upp bland högerextrema gatunazister.  Men trots olika bakgrund och kulturkrock, rasism och homofobi, så väcks något till liv bland tvättmaskiner och torktumlare.

playtime-1967-002-tati-confronted-with-room-full-of-work-cubicles-1000x750.jpg
Playtime
Visuell komedi för den som uppskattar innovativa lösningar och förbryllande arkitektur, helt i en kategori för sig själv. Filmen följer en rad olika karaktärer, däribland fransosen Hulot och turisten Barbara, medan de navigerar bland (dåvarande) modern teknologi i det urbaniserade Paris. För att regissören Tati skulle kunna utnyttja alla utrymmen exakt som han ville, lät han bygga ett gigantiskt set, med tillhörande flygplats och skyskrapor. Något som gjorde hans film till en av de mest minnesvärda, men också till monetär flopp på grund av den dyra produktionen.

18599683.jpg
Vi ses igen, barn
Louise Malles semi-biografiska film baserad på hans tid på katolsk internatskola under andra världskriget. Julien är en riktig morsgris även om han spelar tuff inför sina klasskamrater, Jean å andra sidan är socialt genant. Efter en kylig start finner de snart varandra genom sitt gemensamma bokintresse. En film som puttrar på medan de tjuvröker, äter soppa i matsalen och går på styltor. Samtidigt lurar kriget med alla dess mörka sidor ständigt i bakgrunden.


Withnail och jag

Fantastisk komedi med Richard E. Grant och Paul McGun som stretande skådespelare som får nog av storstadslivet och drar till stuga på landet. Det intas korv, kylarvätska och ett och annat fjäderfä. Och kopiösa mängder alkohol. Ryktet säger att Grant aldrig hade druckit en droppe alkohol förut, men halsade en flaska sprit kvällen innan inspelningen för att kunna agera efter erfarenhet. Bra jobbat ändå, då resultatet blev succé, särskilt med tanke på baksmällan han lär ha haft dagen efter.

För att se filmer måste man ha ett bibliotekskort på något av de bibliotek som erbjuder Cineasterna. Därefter kan man titta på filmer, helt gratis via tjänsten på en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det enda som krävs är en internetuppkoppling och en webbläsare.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!