Boka fler tjejer

Emerentia 10:21 7 Sep 2011

 

Det började som en vädjan, ”boka fler tjejer”, och sedan slutade det i något helt annat. Turerna kring Slakthuset i Stockholm har gått fram och tillbaka, det pratades om en pr-miss för Slakthuset som inte bemötte Tova Welltons vädjan, och på Facebook skrevs det spalt-meter om kompetens i dj-båset.

Det skrevs om kompetens som om att tjejer inte har den. Att kompetensen är något manligt.
Någon sa att det inte var en viktig diskussion, men om jämställdheten inte är viktig i dj-båset, var är den då viktig? Nu är det viktigt med jämställdhet, vi är långt ifrån lika lön för lika arbete, vi är långt ifrån att tas på samma allvar, behandlas på lika sätt och någonstans viskade en fågel att det 2009 räknades ut att om lönerna i Västra Götalandsregionen jämnas ut i samma takt som nu, då har VG-regionen lika lön för samma arbete om över 400 år. Att då ta diskussionen om dj-båsen kanske verkar absurd för några, men det är viktigt att ta den på sin egen spelplan. I hemmahamnen. 
Nu var den senast blossande diskussionen i Stockholm, men jag vill ta upp det här, för när jag fick jobbet som klubbredaktör i juni basunerade jag, i rent engagemang, ut på Facebook att jag vill se över fördelningen i Göteborg. De senaste veckorna har jag fått otaliga inbjudningar till klubbar, och trots att jag tänkt på det innan, slog det mig igen, att det i nästan varenda inbjudan var ett överflöd av män som skulle spela skivor.
Tillsammans med Elin Hedman har jag de senaste veckorna försökt granska ett urval av Göteborgs klubbar, där Jazzhuset ligger i topp jämställdhetsmässigt. 51 procent tjejer. Styrbord Babord kommer tvåa på den listan, och långt efter hittar vi resten.
Det första intrycket stämde, det är betydligt fler killar än tjejer som spelar skivor. Sedan utbasunerandet på Facebook har det blåst lite snålt kring knutarna, det har höjts röster om att jag har fel, om att jag bara vill se över förhållandena för att själv få fler spelningar, att det handlar om mig. Men det gör det inte, det handlar om att synliggöra kompetens, om att ta tag i maktstrukturer och om att få klubbarrangörer och klubbägare att se bortom sina självklara val, sina vänner kring soffbordet. Det handlar om att få dem lyfta blicken och när de gör det, ge dem lite alternativ. Det är ingen personlig vendetta, det är jämställdhet.
All statistik och en hel lista med tjejer som är dj:s och spelar skivor finns på nojesguiden.se/blogs/emerentia.

1 Feed the Horse
Jazzhuset, Erik Dahlbergsgatan 3, 22–03
Det är sällan det är så svettigt som på Jazzhuset när Feed the Horse bjuder till fest och det beror inte bara på att vi den senaste tiden har haft värme liknande en klimakteriesvallning, utan för att det dansas, och dansas, och dansas.

2 Ebbot på Blomstermåla
Blomstermåla 1904, Säröhusvägen 1, torsdagar 19–01
Det är inte många gånger kvar, men ta chansen. Ebbot bjuder upp till dans tillsammans med vänner, dj:s och musiker, Säröbornas barn och kusiner och gamla kolleger. 

3 Tur & Retur
Lönefredagar på Henriksbergs Takterass, Stigbergsliden 7, 22–02
Sara & Nadice arrangerar snart flest fester i Göteborg. Efter att ha rest runt med både Way Out West-fester och Emmaboda-kalas återkommer de i höst med fler arrangemang och egna klubbar.

4 Galago <3 ETC
Lagerhuset, Järntorget, 22 september 21–03
När jag var yngre innebar bokmässan gratisgodis och några timmar i mammas kompis monter med gamla böcker, nu innebär det fest och författarsamtal. I år har Galago sitt (legendariska) årliga bokmässekalas på Lagerhuset. Kite spelar live.

5 Soulastatic
Pustervik, Järntorgsgatan 12, 24 september, 22–03
Någon sa att Punky funderar över hur han ska göra med Soulastatic nu när Pustervik funderar på hur de ska göra med sina lokaler. Jag hoppas innerligt att Punky hör mig nu: Fortsätt. Snälla.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!