Bäst just nu - konst

Paul Steen 20:13 28 Aug 2007

Det är så fint med historia. Jag trivs så bra här med min gaslampsupplysta skrivmaskin modell 1848, som jag matar med hålkortsremsor och driver fridfullt med ångpannan som jag ömsint smörjer med igelkottsfett.Det är så fint med historia. Jag trivs så bra här med min gaslampsupplysta skrivmaskin modell 1848, som jag matar med hålkortsremsor och driver fridfullt med ångpannan som jag ömsint smörjer med igelkottsfett. Varför skicka texter med ”i-mejl” när man kan tejpa fast dem på en hobbit som rider på en gris. Och likadant är det med konsten. Varför bry sig om påfund som dataspel eller något annat på modet när man till exempel kan rista saker i koppar och mångfaldiga dem på ett tjusigt sätt i ånglokstunga tryckpressar som drivs av manligt svettig handkraft.

1. Mot tiden
Bonniers Konsthall, Torsgatan , 12 september – 25 november.
20 konstnärer som på olika sätt arbetar med historia, historieberättande och tid, till exempel i form av ett ifrågasättande av rekonstruktioner av det förflutna. Som av en händelse ges det också ut en bok på ett stort förlag där konstnärerna medverkar tillsammans med ett gäng författare. Gerard Byrne, Annika von Hausswolff, Leif Holmstrand, Joachim Koester, Lotta Lotass, Lina Selander, Marie Silkeberg, Johan Thurfjell, Per Wizén och Ulrika Minami Wärmling är några av de som är med.

2. Artist Clothing
Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, 1 september – 28 oktober.
Konstnären gör kläderna i den här tredje delen av ett projekt som visats på både Kulturhuset och prêt-à-porter-veckan i Paris. Nu är det Helene Billgren, Anne Hellandsjö, Anna Högberg & Jakob Senneby och Pia Sandström som presenterar fyra kollektioner i musikvideor. För första gången visas alla 12 konstnärer som medverkat sedan 2003.

3. Tre installationer
HAP Hammarby Art Port, Virkesvägen 26, 6 tr, Hammarby Sjöstad, 31 augusti – 23 september.
Hammarby Art Port presenterar man tre installationer i full frihet i tillfälligt utökade lokaler. Esther Mañas och Arash Moori jobbar med ljud och installationer som utmanar representationen av rumslighet. Paul Cullen gör installationer med den sortens stöttor som håller upp arkitektoniska strukturer innan de är färdiga. Delphine Reist och Laurent Faulon jobbar med lämningar från industriområden.

4. Magnus Wallin
Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8, 30 augusti – 29 september.
Ben Loveless presenterar Magnus Wallin som Nordenhakes nyinvigningsutställning. Magnus Wallin ifrågasätter outtröttligt gränserna mellan normalt och abnormt med nya skulpturala verk. Hans äldsta datoranimeringar känns redan nästan amatörmässiga i sin polygonkantighet i jämförelse med nya objekt som bröstkorgssopkorgen och lampan med det mänskliga skallbenet som lampskärm.

5. Game Art
Galleri K1, Kulturhuset, Sergels Torg, 30 augusti – 7 oktober
Dags för en liten retrospektiv av dataspel i konsten. Peformance, digital konst, konst som relaterar till spel, och spel som konst, från sextiotalet och framåt. Det handlar om allt från hur spelen påverkar vår tolkning av verkligheten till hur spelindustrin ser ut. Inte bara konstnärer som jobbar med spel är med, det viks även lite plats för Second Life.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!