Bäst just nu - konst

Paul Steen 15:48 28 Jun 2007
Det händer inte så mycket i konstvärlden i Sverige i juli. Alla är på biennalen i Venedig och Dokumenta i Kassel. De flesta smågallerierna bommar igen och det är framför allt till de stora institutionerna man får gå om man vill rädda sig från värmeböljor med lite värdighet i en sval utställning istället för att fåna sig på beachen.

1. Get back to me in a couple of years
Brändström & Stene, Hudiksvallsgatan 6, 25 maj – 15 juli.
Jag hör en uppmaning i huvudet: Do it wrong. Musikskolade Cory Arcangel gör konstvideo av hackade Nintendospel och använder omogen ny teknik på fel sätt och förstör den. Här är det till exempel widescreen-tv som får stryk. Han har också gjort bitpopmusik med 8-bit Construction Set och skriver små program. I ett gammalt modifierat tv-spel skjuter man ner Andy Warhol med laserpistol, ett annat program låter dig automatbeställa en pizza över nätet till vem som helst — var tjugonde minut, tills någon stoppar dig.

2. Nigel Cooke
Moderna Museet, Exercisplan, 1 juni – 15 juli.
Nigel Cooke är en brittisk målare som har varit rätt hypad sedan tre år tillbaka. Han slog igenom med monumentala new age- eller Turnerliknande landskapsmålningar med ett slags personliga graffitisymboler, målningar i målningarna, strödda över ytorna. I de senaste verken målar han ofta över äldre lager gång på gång och graffitin tar över mer och mer.

3. Formhantverk
Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60, 16 juni – 26 augusti.
Zandra Ahl har myntat begreppet formhantverk för att ringa in ett sätt att jobba med experiment i gränslandet mellan konst, hantverk och design. Nu presenterar hon en samling av internationella formgivare som den ickefunktionella handväskans designer Ted Noten, och inhemska pärlor som Andreas & Fredrika, Front, och Hjärta Smärta.

4. Sambarkitektur
Botkyrka Konsthall, Tumba centrum, 16 maj – 31 augusti.
Den här utställningen använder brasiliansk arkitektur och stadsplanering för att ställa frågor om lek, struktur, och vår egen plats i världen. Carina Gunnars och Anna Kindgren har sammanställt en utställning med utgångspunkt i en kurs på Konsthögskolan och en studieresa till Brasilien. Det blir mycket ghettoromantik.

5. Slöjor
Stockholms läns museum, Dieselverkstaden, Sickla Industriväg 5 A-B, 24 maj – 30 september.
Fotografen Elin Berge är flitigt anlitad i svensk dagspress. Hon skulle kanske helst vilja göra långa och ingående hembygdsskildringar. Nu har hon gjort snygga modebilder på unga svenska kvinnor med slöja. I texter berättar de porträtterade om ett plagg som så många vill ska betyda så mycket mer än en bit tyg på huvudet.
Stad: 
Kategori: