Bäst just nu - konst

Paul Steen 18:21 23 May 2007
Att förenkla är ofta att tänka för kort och begränsa bilden av världen. Därmed inte sagt att det som verkar komplext verkligen alltid är genomtänkt och större tänkt. Men det som kan verka tråkigt och kräver tid att sätta sig in i ger ofta mer tillbaka än det som ger omedelbar tillfredsställelse – det som är snabbt konsumerat som en discodänga av the VirtuaDolls. Att försöka göra Karin Mamma Andersson rättvisa på tre meningar känns dödfött. Jag kan bara rekommendera utställningen på Moderna.

1. På spaning efter det jag som flytt
Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, 16 maj – 17 juni
Det här är ingen vanlig elevutställning, utan ett urval av femton studenter från alla konsthögskolor. Den är resultatet av hundratals ateljebesök av Marianna Garin och de andra unga curatorerna. En tendens de hittade och som de valde att spinna vidare på var ett sökande efter det egna jaget genom olika tillvägagångssätt. Ett arbete med identitetsskapandets strukturer som antagligen också säger något om den värld vi befinner oss i just nu.

2. Karin Mamma Andersson
Moderna Museet, Skeppsholmen, 5 maj – 5 augusti
Karin Mamma Anderssons målningar har något storslaget och samtidigt ödmjukt över sig. Om man tänker bort prestigen från Carnegiepriset, stjärnglans från Venedigbiennalen, och möjlig kändissmitta från maken Jockum Nordström, så finns det en komplexitet och en kvalitet i hennes målningar som gör dem sevärda i sin egen rätt. Men de kräver ett visst deltagande och fantasi. Läs titlarna, och hitta din egen tolkning.

3. Romska resor
Kulturhuset, Sergels Torg, Foajé 3, 2 juni – 19 augusti
Fotografen Joakim Eskildsen och författaren Cia Rinne har jobbat med den här utställningen länge. De har hängt med romer och dokumenterat deras liv i sju länder sedan år 2000. Joakim Eskildsen är dansk från början men lockades till Helsingfors för att gå på Konstindustriella högskolan, eftersom det gått så många dödligt bra unga fotografer där. Sedan blev han en själv.

4. The Aila + The Eyes, the Ears
Fotografins hus, Norra brobänken, Skeppsholmen, 11 maj – 17 juni
Rinko Kawauchi har i över fyra år byggt upp en fotodagbok och förstärkt sin idolstatus hos tusentals svåra japanska tonårsflickor. Det är bara att sjunka in i en skön melankolisk stämning med närbilder och vardagsnära motiv och tillfälligt underkasta sig utsagan att världen kan vara vacker.

5. I’ve Been Setting Fires All Day
Galleri Loyal, Torsgatan 53, 25 maj – 21 juni
Verk av Brett S. Wilson, Michelle Cortez och Suzannah Sinclair. Ny bra fotokonst är kanske inte det första man förväntar sig från de New York- och måleribesatta Loyalisterna, men Michelle Cortez har ett intressant konstnärsskap med vardagliga men ändå ofta symbolmättade snapshots. För en gångs skull utnumrerar tjejerna killarna på Loyal, men för säkerhets skull är den ena tjejen Suzannah Sinclair, som målar vintageporr från sjuttiotalet med psykedeliska mönster och kanske inte direkt ruckar på könsmaktordningen.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!