Bäst just nu - konst

Paul Steen 15:53 26 Apr 2007

Det är bra med alternativa rum för konst. Det gör världen lite större. Det tråkiga med en del konstnärsdrivna utställningslokaler är bara att de inte alltid är tillgängliga.Det är bra med alternativa rum för konst. Det gör världen lite större. Det tråkiga med en del konstnärsdrivna utställningslokaler är bara att de inte alltid är tillgängliga. Det är inte bara att knalla in från gatan om man råkar vara i närheten. I maj har Mossutställningar och WIP till exempel ett par utställningar som kan vara värda att ringa och boka en tid för att få se.

1. Klara Lidén
Moderna Museet, Exercisplan, 1 maj–24 juni.
Antikonformisten Klara Lidén är ett ungt svenskt fenomen i de skitigare delarna av New Yorks konstscen just nu. I videon Paralyzed 2003 utmanade hon de sociala koderna på Stockholmspendeln med att strippa och kasta sig runt i vagnen. Förra sommaren byggde hon en loftsängsinstallation av stulna polisbarrikader på utställningen Do not Cross the Blue Lines. Hon lyckades inte bara frakta bort stängslen på cykel, hon lyckades dessutom övertala NYPD att inte göra något åt det när de besökte galleriet.

2. The Return of the Counterfeit Monarch’s Secret Cabinet of the Double Headed Allies
Mossutställningar, Birger Jarlsgatan 18 A, 4 tr, 23 april – 20 maj, Vernissage 22 april kl 14–17.
Ett hemligt kabinett, en falsk monark och magisk politik. Leif Erich Christensen bygger installationer fulla av personlig symbolik och berättelser. Inför utställningen vid Stureplan har han grävt ner sig i en orgie av ockulta och monarkistiska symboler som berättar om hemliga sällskap och ritualer i vad som verkar vara ett Stockholm i en parallell verklighet. Lite som en korsning mellan Andreas Hammar och John Bock.

3. Mmmore
Marabouparken Annex, Vasagatan 4A, Sundbyberg, 4 maj–17 juni.
En som väl numera får sägas tillhöra veteranerna bland svenska konstnärer i New York är Fia Bäckström. Hon är nog mer känd där än här, med sina happenings som utvecklar sätten att presentera konst, hemmautställningar och framträdanden i Artforum, men förhoppningsvis kan fler här upptäcka henne nu när hon för första gången har en separatutställning med gamla och nya verk i Stockholm.

4. Random Project Buenos Aires
Candyland, Gotlandsgatan 76, 4 maj–6 maj.
Ett manligt skott med en Magnum .44 på en karta över Buenos Aires, och en kolonial upptäcktsresa för att hitta platsen där skottet föll. Torbjörn Berg och Roland Persson använder bitar ur en tradition av vita män för att presentera en bild av Argentina. På galleriet visas en modell av huset som fanns på den slumpmässigt valda platsen, byggd av kartong köpt av lumpsamlare från gatorna omkring.

5. PSJM
Ateljéhuset wip:sthlm, Årstaskolgränd 14BD, 18 maj–20 juni.
PSJM, eller Pablo San José & Cynthia Viera, kan vara en kul konstnärsgrupp från Madrid att stifta bekantskap med. Som grafiska formgivare är de kanske inte helt slipade, men det är det barnsligt lustfyllda utforskandet mellan reklam och konst i sig som är grejen. Deras kampanjer har någon gång irriterat ett större sneakersföretags jurister, men stjärncuratorn Harald Szeeman gillar dem.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!