Bäst just nu - konst

Paul Steen 12:57 29 Mar 2007
Det finns inte mindre än fyra konstnärer som dessutom är lärare på konsthögskolor på listan. Så försörjer sig en del när det stormar.
Andra gör insmickrande snyftreportage i Afrika och skaffar en rejäl aktieportfölj. Sedan kan man göra hybrider av utställningar och marknadsföringsevent för till exempel Stureplan och Umeå universitet. Så kan det gå.

1. Salla Tykkä
Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, 4 april – 17 juni.
Salla Tykkäs små pärlor till filmer förtjänar en svensk publik. Med tanke på resurserna på konsthögskolorna i Sverige är det lite märkligt
att vi är så rädda för en hantverksskicklig yta i konstfilm. Salla Tykkä kan vara ett exempel på att perfekt yta inte måste betyda inre tomhet. Ett konstnärsskap som hennes skulle nog inte ha kunnat uppstå i Stockholm. Det kan bero på något slags fobi mot allt som någon möjligen skulle kunna anklaga för att vara pretentiöst.
 
2. Sophie Tottie
Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60, 14 april – 27 maj.
Sophie Tottie är inget skämt heller. Hon är en förkämpe för ett sätt att arbeta med konst som går ut på att försöka förstå världen och
förmedla en större och mer komplex kunskap om den än vad som går att sätta ord på. Resultatet är politiskt, utan slagord. De senaste tio åren har hon gjort det i både New York och Berlin. Verk från mitten på nittiotalet och framåt har anpassats till utställningsplatsen.
 
3. Jpegs – Thomas Ruff
Moderna Museet, Skeppsholmen, 1 mars – 29 april.
Stjärnan Thomas Ruff från Düsseldorf samlar på sig dåligt upplösta bilder från nätet och drar upp dem till en monumental storlek som gör att de sönderfaller i sina pixlar. Man kan undra om inte en del av hans tidigare popularitet har att göra mer med mängden porr han ägnat sig åt än åt djupsinniga analyser av vad en bild egentligen är, men nu handlar motiven om krig och katastrofer.
 
4. David Reeb
Tegen 2, Bjurholmsgatan 9b, 12 april – 6 maj.
Målaren och grafikern David Reeb från Tel Aviv representerade Israel på biennalen i Venedig 1997. Han är känd för sina dekonstruerade politiska landskapsbilder där han inte drar sig för vare sig starka färger eller att avbilda attackhelikoptrar eller muren mot Palestina. På
utställningen finns även en video som visar en protestmarsch mot muren i Belen i Palestina.

5. Ann Edholm och Håkan
Rehnberg Millesgården,  Herserudsvägen 32, 24 mars – 20 maj.
Både Ann Edholm och Håkan Rehnberg är gamla elever från Mejan som tagit plats i etablissemanget som lärare på sin gamla akademi. Båda gör också konst med utgångspunkt i amerikansk minimalism och abstrakt expressionism. Verken tar plats i rummet och kräver ett fysiskt möte av publiken och ett visst kroppsarbete av konstnärerna.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!