Årets bästa låtar

13:03 18 Dec 2020

Morgan Storesund Skarin tipsar om sina  favoritlåtar från det gågna året. 

Musikåret 2020 har varit en tid svår att sätta fingret på – har det varit katastrof eller ett helt okej år för musiken?. Livespelandet har ekat med sin frånvaro, samtidigt är studiomusiken mer levande än någonsin. Artister och band har tvingats in i sina studios istället för ut på vägarna. Små artister tjänar inget, samtidigt får vi lyssnare mer musik än vanligt. 

Vissa tydliga trender går att finna. 80-talet har varit poppis ganska länge, men nu boomar trummaskinerna, reverbeffekterna och syntarna mer än någonsin. Folk är fullständigt tokiga i 80-talssoundet. Från The Weeknd och Dua Lipa till små indieartister som svenska Paulina Palmgren och sydstaternas hiphop-beats. Den amerikanska rapen fortsätter att tappa fäste, samtidigt som den brittiska och svenska hiphopscenen växer för varje dag som går. Och börjar inte gitarrens renässans vara på ingång? Hoppas! 

Men en sak blir allt mer tydlig i streamingerans anda. Även om Spotify långt ifrån gynnar små artister ekonomiskt verkar det gynna mångfaciteten. Det är inte längre bara en eller några grejer som gäller. Musik kan låta så otroligt olika, influerat av helt olika tider och genrer. Det skapar ett spännande men svårgenomträngligt musiklandskap. Vad ska man lyssna på egentligen? Här kommer mina främsta tips från 2020.

1. Yasin – Drownin 


Under 2020 har Yasin tagit steget från bubblare till Sveriges just nu bästa rappare. Men det har också varit en resa från fängelsetiden 2019 till stjärnstatus och livet efter kriminaliteten. På
98.01.11 rappar Yasin naket om sitt liv innan det stora genombrottet, men på avslutande Drownin tar han avstamp i sin resa mot toppen. Han mår bra säger han, men ändå är låten sorgsen. Det som gör Drownin så fin är hur effektivt Yasin kanaliserar sina känslor. Vad vet jag om att bo i ett ekonomiskt utsatt område och sättas i livshotande situationer? Ingenting. Ändå är det så lätt att känna med Yasin, ta till sig hans inre och yttre liv. 
 

2. Annie – Miracle Mile


Miracle Mile
är en i princip helt perfekt komponerad låt. Jag har svårt att lyssna på den utan att börja gråta.  Varje gång Annie bryter ut i “Even though it hurts” vätskas det i ögonen. Hon sjunger om känslan av att lämna något eller någon bakom sig. Man måste, även om det är jobbigt. Sångerskans röst är mjuk och änglalikt ljus. Hon tar ton över stämningsfulla syntar och en stadig takt. 
 

3. Perfume Genius – Jason


Jason sjunger Mike Hadreas om att som gay ligga med en straight kille. Det är en obehaglig upplevelse Hadreas målar upp. Och han gör det med en kusligt gäll röst till ljudet av ett piano som låter som att den kommer från medeltiden. Hadreas berättelse är hämtad ur sångarens riktiga liv. Den är rörande och jobbig. Och han berättar den på ett mästerligt vis. 
 

4. Megan Thee Stallion – Girls in the Hood


Girls in the Hood
är den bästa Megan Thee Stallion-låten från i år. Den hämtar sitt beat och titel från Easy Es klassiker Boys in the Hood. Megan Thee Stallions beat är uppdaterat med en distad gitarr och hennes rappande närvaro gör det här till någonting helt annat. De 80-taliga klickljuden passar däremot perfekt tillsammans med Megan Thee Stallions ångvältsrap. 
 

5. Fiona Apple – I Want You to Love Me


Fiona Apple kan göra väldigt mycket med väldigt små medel. Med i princip bara sitt piano och röst skapar hon
I Want You to Love Me. En låt som ger en lika grandios känsla som säg en orkester kan göra. Fiona Apple hoppar hetsigt fram över sitt piano. Hon skriker, vibrerar och brister med sin röst. I Want You to Love Me är en berg- och dalbana. Den tar tag i dina sinnen och skakar om dem likt Insane skakar om din kropp på Gröna Lund. 
 

6. Bob Dylan – Murder Most Foul


Vem hade kunnat tro att Bob Dylan skulle få sin första billboardetta 2020 med en 16 minuter lång låt om mordet på John F. Kennedy? Som övergår i att Dylan nämner olika gamla jazzartister som han tycker att man ska lyssna på. Det är förstås en grym låt, tro inget annat. Dylan mumlar fram över gästande Fiona Apples magiska pianospel och en stämningsfull ensam fiol. 16 minuter är för lite, det här skulle gärna fått pågå i all evinnerlighet.

 

7. Sault – Strong


På något mystiskt vis har Sault lyckats gå under min radar hela året. Varför har jag inte läst mer om det här sjukt spännande musikaliska kollektivet från Storbritannien? Som blandar olika element från den svarta musikhistorien till spiritualistisk magi. Disco, möter jazz, möter blues, möter funk. Otroligt är det. 

 

8. Tame Impala – One More Year


När Kevin Parker sjöng “one more year” hade han ingen aning om vilket typ av år 2020 skulle bli. Inte direkt “ännu ett år” känsla. Nåväl. Parker kombinerar elektronisk dansmusik med yacht rock till en välkalibrerad och helt perfekt mixad produktion. Med körer och syntar som lindats in i varandra och blivit till ett. 

 

9. Fleet Foxes – Can I Believe You?


Robin Pecknold och Fleet Foxes gjorde comeback 2017 och nu tre år senare är de bättre än någonsin. Med en luftig produktion, fylld av körer och akustiska gitarrer.
Can I Believe You? är en rogivande känslostorm. Aggressiv i sin kärna och luddigt bekväm i kanterna.
 

10. Oneohtrix Point Never – Long Road Home


Daniel Lopatin brukar ofta röra sig på mer experimentella vidder, men då och då skapar han något som mer eller mindre påminner om pop.
Long Road Home kombinerar fin körsång med elektroniskt studsiga melodier och mäktiga stråkar.
 

11. The Weeknd – Blinding Lights


Är det här Max Martins bästa låt någonsin? Den är där uppe i alla fall! The Weeknd är åtminstone ett steg närmare sina drömmar om att bli den nya Michael Jackson. För
Blinding Lights pulserande beat och 80-taliga syntar är en urkraft. Nu får han träna lite mer på sina dansmoves bara, så kanske det kan bli något?
 

12. Yves Tumor – Kerosene!


Yves Tumor har lämnat de dunkla elektroniska ljudlandskapen bakom sig. Det nya albumet
Heaven To A Tortured Mind presenterar en ny Tumor. En funkig rock, med glansiga gitarrslingor och distade stämmor. Kerosene! är albumets bästa låt. En svettig duett med RnB-sångaren Diana Gordon. 
 

13. Baba Stiltz – Running to Chad


Den svenske house djn har bytt spår helt och hans nya sound är magiskt.
Running to Chad bär på ett bluesigt groove som för tankarna till funkgruppen War. De rökiga gitarrerna får sällskap av en malande synt och raspig gurka. Med Baba Stiltz mörka röst som pricken över i:et är det här årets mest suggestiva låt.
 

14. Franska trion – Är det konstigt?


Är det konstigt?
inleder Matti Ollikainens album med samma namn. Ett epos till låt. Som börjar stillsamt med bara Ollikainens gnälliga röst över ett ensamt piano. Men snart får den fart med gitarr och blås. Sångaren vevar fram drypande samhällskommentarer i en gripande skildring av en deprimerad kvinna. 
 

15. Caribou – You and I


Caribous inleder
You and I med en finstämd produktion. Hans lena röst nästan smeker trumhinnorna. Tillsammans med inslag av sampling trappas låten sedan upp mot ett storslaget avslut ledd av ett vilt elgitarrsolo. Det är ett mästerligt låtbygge.
 

16. Cardi B & Megan Thee Stallion – WAP


Detta är hiphopduon alla ville ha i år. Cardi B och Megan Thee Stallions är båda skickliga rappare. Men de kontrasterar också varandra väl – lyfter varandras styrkor till excellens. Cardi B med sin elegans och Megan med sin kompromisslösa leverans. Det hela sker över årets mest kaxiga, medryckande beat. 

 

17. Holy – Flames 


Den svenske psykadeliarockaren Holy har gjort en modern motsvarighet till
Forever Young. Kanske inte lika ikonisk i sin text, men minst lika stark i känsla och melodi. Med en vägg av syntar som slängs hänsynslöst mot lyssnaren. Holy sjunger insvept i reverb. Som att han sjungit musiken i en kyrka. Resultatet är lika heligt som sångarens artistnamn. 

 

18. Headie One & Fred Again – Gang


Headie One är numera en av Storbritanniens mest lysande rapstjärnor. Han brukar ses som den främste bland de många UK Drill-rapparna som kommit de senaste åren. Själv vill han dock inte begränsa sig till bara Drill. Det blev extra tydligt när han slog ihop sitt huvud med den elektroniska producenten Fred Again i våras. Tillsammans skapade de bland annat Gang – Headie Ones hittills bästa låt. 

 

19. Moses Sumney – Me in 20 Years


Artrockaren från North Carolina är bäst på känslodrabbande ballader. Han skär igenom allt med sin nästan viskande falsett. Med sig har han pampiga syntar och någon typ av harpa, som bara blir mer och mera intensiva för varje sekund som går. 

 

20. Jay Electronica – Universal Soldier

a_written_testimony_jay_electronica.jpg
Jay Electronica är omgiven av mystik. Han var en av de mest hajpade rapparna runt 2010. Men det upphaussade debutalbumet
Act II släpptes aldrig och blev något av en legend. 2020 dök rapparen plötsligt upp igen med sitt första officiella album. Och det visade sig dessutom vara ett samarbete med Jay Z. Här bollar de skickligt barsen mellan varandra över ett storslaget beat. 
 

21. Hurula – Jehova


Robert Hurulas hopp är insvept i mörker. På Jehova försöker han se ljuset i slutet av tunneln. Han är desperat, vänder sig till religionen för att söka en utväg. Hoppet är ett måste för överlevnad. Religionen är inte räddningen, utan den sista utvägen. 


22. Yaeji – Waking Up Down


Yaejis viskande house är dansmusik i sin egna genre. Hon vet precis hur man med enkla medel skapar den perfekta känslan. Rytmerna och basgångarna slår till precis vid rätt tillfällen. Och Yaejis egendomliga, mumlande sång är som vanligt pricken över i:et. 

 

23. Phoebe Bridgers – Garden Song


Garden Song
är Phoebes Bridgers mest stämningsfulla låt. Hennes röst bär på så mycket känsla, nästan lika mycket känsla som orden hon formulerar. Texten berör mer än någon annan låt i år.  
 

24. Rina Sawayama – Bad Friend


Rina Sawayamas sound påminner om Janelle Monaes senaste skiva. För likt Monae komponerar Sawayama konventionella element på ett okonventionellt sätt.
Bad Friend skulle nästan kunna vara någon Eurovisionlåt, men sångaren tar den till synes överenkla kompositionen på oväntade äventyr.
 

25. Saweetie - Tap In


Saweetie kanske inte fått lika mycket uppmärksamhet som Cardi B eller Megan Thee Stallion, men hennes bastunga hiphop är minst lika kaxig. Hennes singel
Tap In är ett jordskred till låt. 
 

26. Slowgold – Nåt


Den svenska indiesångarens sjunde album bär på en riktig pärla.
Nåt känns som en klassisk visa i sin melodi. Produktionen är dessutom klockren med ekande trumslag och Amanda Wernes fina gitarrspel. 

 

27. Doves – Mother Silverlake


Doves gjorde oväntad comeback i år och med sig hade de en påse 00-talsnostalgi. Mother Silverlake är episk rock på klassiskt 00-tals maner. Med de där ekande rösterna och gitarrerna. Syntarna som smyger in. En maxad upplevelse helt enkelt. 
 

28. Freddie Gibbs & The Alchemist – Something to Rap About (Feat. Tyler the Creator)


Freddie Gibbs har ett utvecklat ett perfekt recept för sig själv. Ta in en rutinerad producent, låt den ta fram ett gäng riktigt softa, men grymma beats och sedan leverera intensiv rap. Den här gången jobbar Gibbs med The Alchemist igen. Something to Rap About bjuder på ett trevligt gung. Dessutom dyker Tyler the Creator upp och gör det minst lika bra som Freddie Gibbs. 

 

29. Kelly Lee Owens – L.I.N.E.


Kelly Lee Owens blandar gärna iskalla houselåtar med mjuka poppärlor som
L.I.N.E. En elektronisk ballad när den är som bäst. Owens sound är drömskt och hennes röst precis lika vacker som de mjuka stråkarna.    
 

30. Saretti – Mariachi


Antalet lyssningsvärda stockholmsrappare växer sig större för var dag som går. En som inte fått lika mycket uppmärksamhet som han kanske förtjänar är Saretti. Han har släppt tre låtar, en av dem är
Mariachi. En briljant, supercatchy liten låt i stil med Dree Lows Pippi
 

  1. Klara Keller – Hjärtansfröjd

  2. Drake – Laugh Now Cry Later (feat. Lil Durk)

  3. Fontaines D.C. – A Hero’s Death

  4. Esther – Mechanical Heart

  5. Franska trion – Liten pojke

  6. Helade Negro & Xenia Rubios – I Fell in Love

  7. Vasas flora och fauna - Ett juni-tåg

  8. Teezo Touchdown – Social Cues

  9. Lomelda – Hannah Sun

  10. Kodack Black – Feeling Myself Today

  11. U.S. Girls – The Quiver to the Bomb

  12. Porridge Radio – Born Confused

  13. Paulina Palmgren – Din gamla jord

  14. Brandy – Borderline

  15. Ultraflex – Never Forget My Baby

  16. Håkan Hellström – Tillsammans i mörker

  17. Christine and the Queens – People, I’ve Been Sad

  18. Matt Berninger – All For Nothing

  19. Idles – Grounds

  20. Rico Nasty – Iphone

 

Lyssna på alla låtar i vår spotifylista. Här finns även plats 50-100!

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera