Alla goda ting är tre

Hannes Dükler 16:30 7 Apr 2003
Inom sportjournalistiken finns en fråga som är mer eller mindre obligatorisk när någon svettig och andfådd idrottsman just presterat stordåd: Förstår du vad du har ställt till med? Nej, blir oftast svaret. Samma fråga ställer jag till Erland Yang i Södertälje, trots att han varken är svettig, andfådd eller idrottsman. Äh, säger han. Hur känns det? frågar jag också för att följa upp sportspåret. Ingenting, svarar Erland. Eller Mr Yang, som han kort och gott kallas inom kinakrogskretsar. För Erland Yang är en levande legend. Erland Yang är för kinamaten vad Björn Kjellman är för schlagern. En missionär. En förkunnare. En förutsättning. 1963 var året då allting visade sig vara möjligt. I Dallas fick en presidentfru skicka nya klänningen på kemtvätt, Sylvia Plath tänkte att vafan och på topplistorna härjade fyra långhåriga grabbar från Liverpool. Det var i denna omtumlande tid som Erland Yang öppnade restaurang Shanghai på Sveavägen i Stockholm, bara fyra år efter att Liu-Wan Chong från Berns Kinesiska komponerat den första kinesiska menyn i Sverige. Intresset för det kinesiska köket var stort, men Erland märkte snart att svenskarna inte var intressserade av att beställa in den ena rätten efter den andra, som brukligt är i Kina. De ansåg sig helt enkelt inte ha tid. Erland hade inledningsvis erbjudit en pekingssoppa, men den var det ingen som var intresserad av. Det var då den kom. Snilleblixten. Hmm, tänkte Erland, varför inte helt enkelt kombinera ett par, säg tre stycken, olika rätter från menyn, men i lite mindre portioner? Ingen sa emot. Tre Små Rätter var född! En välskapt krabat vars inflytande ingen ännu kunde ana vidden av, men med en mycket stolt fader. De ursprungliga tre små rätterna var biff med bambuskott, kyckling med mandel och friterade havsräkor med sötsur sås. Dessutom ingick friterad banan med glass, alltsammans för nio och sjuttiofem. Och gissa vem som även är den friterade bananens fader? Jäpp. Yang. Friterad banan förekommer överhuvudtaget inte i Kina, säger Erland. Men däremot friterade äpplen. Erland Yangs svenska mamma och kinesiske pappa träffades i Paris och 1952, arton år gammal, kom Erland till Stockholm för att studera till ingenjör på TI, Tekniskt Institut. Det var då han träffade sin svenska hustru, som han idag har fem barn tillsammans med. Men, säger Erland, de tycker att restaurangbranschen bara är skit. Genom åren hann det hända en hel del med de tre små rätterna. De växte upp och blev lite fler. Idag är det inte ovanligt att man blir erbjuden hela fyra små rätter när man kliver in på någon av landets tusentals kinakrogar. Men det har ingenting med Erland att göra. Han stannade vid tre. Sedan fanns det även de som på eget bevåg försökte variera ingredienserna. Som Kinesiska Muren i Göteborg. Där noterade en viss Mr Chong (Ja, pionjären från Berns!) att göteborgarna inte hade så mycket till övers för bambuskott som resten av befolkningen. Så han ersatte helt enkelt bambun i biffrätten mot purjolök! Så småningom hände det även något med mandeln. Den försvann, mycket beroende på att många visade sig vara allergiska. Men det var ingenting som hindrade Erland från att utöka sin verksamhet. Under åren drog han även igång restauranger som Peking och Hong Kong. Men för tre år sedan sålde han alltsammans för att bli så kallad glad pensionär. I själva verket tillbringar han fortfarande mycket tid på sitt kontor på Saltmätargatan och verkar inte helt ha övergivit tanken att stanna kvar i branschen ett tag till. Jag jämför Erland med Ingvar Kamprad. Nej nej, säger Erland. Ingvar Kamprad är ett stort berg. Jag är bara en liten ärta. Samtidigt känns det som om Tre Små Rätter är den rätt vi förtjänar. I ett land som kallar sig alliansfritt men inte neutralt, med ett folk som helst vill rösta på alla partier samtidigt och som i olika enkäter om religiositet alltid svarar "Jag tror inte på Gud, men jag tror på Något. Helst skulle jag ta det bästa från alla religioner..." Lite friterat, lite bambuskott och lite strimlad biff. Allt blir så mycket enklare när beslutsvåndan är eliminerad. Och så kan man sluta ta sina Zoloft.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!