Kungliga operan i Stockholm.

653 sångerskor i upprop mot sexism och övergrepp

16:27 13 Nov 2017

Förra veckan var det skådespelarna. Nu är det sångerskornas tur.

Förra veckan startade över 456 skådespelare ett upprop mot sexuella trakasserier och sexism i Svenska Dagbladet, där de berättade om sina upplevelser inom film- och teaterbranschen i SvD under hastagen tystnadtagning. Nu följer sångerskorna efter. I Dagens Nyheter berättar 653 sångerskor om sina erfarenheter under #visjungerut. Här följer några av dem:

"Jag och min dåvarande man var bjudna på stor fest till en känd sångpedagog. Plötsligt tog han med mig för att visa mig något inne i ett annat rum. Väl inne började han kyssa mig och var alldeles vild. När jag tydligt sa nej låste han snabbt dörren och stoppade nyckeln i fickan och försökte våldta mig. Jag kämpade med näbbar och klor! Då sa han att du kan väl i varje fall runka mig. Aldrig, svarade jag. Då la han en tidning på golvet och runkade på den medan jag stod vid dörren. Så ömkligt och äckligt så jag höll på att spy. Till slut låste han upp dörren och jag gick direkt till min man och vi lämnade genast festen."

"En väldigt betydelsefull man i branschen både internationellt och nationellt hade visat sitt intresse för mig. På en tillställning med kollegor där han hunnit bli lite berusad kör han plötsligt upp sin hand hårt under min kjol, mellan mina ben och klämmer till. Jag blev chockad och sprang in på toa, samlade mig och satte mig till bords igen. En äldre kvinnlig kollega med fast kontrakt sa upprört ”Jag såg vad som hände, du måste anmäla”. Men jag ville inte äventyra min osäkra position vid institutionen genom att vara ”besvärlig” så jag lät bli."

"Göteborgsoperan. Jag är 13 år och engageras i barnkören. Jag blir vän med den jämnåriga sonen till en vuxen solist. Sonen är ibland med och tittar på repetitionerna, och vi bor nära varandra. Ibland får jag skjuts hem med den manliga sångaren eftersom det är praktiskt. En dag när jag är hemma hos sångaren för att leka med hans son, får jag låna datorn för att kolla en sak på nätet. Plötsligt kommer sångaren fram bakifrån och stoppar ner sina händer i min behå, tar mig hårt på brösten. Jag hade aldrig blivit tagen där förut - det var fruktansvärt och gjorde dessutom ont. Min kompis kom in och skrek ”Pappa, vad gör du?” Jag skyndar mig hem, berättar ingenting för någon. Resten av produktionen är svår, och jag är rädd. Jag känner mig äcklig, förvirrad."

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!