På väg med Petrina Solange

Redaktion 09:41 22 Apr 2024

Nöjesguiden har träffat ena halvan av en turnéaktuell komikerduo för att prata stand up, hotelltvål och Pinocchiostatyn i Borås.

Det är bråda dagar för komikerna Petrina Solange och Ina Lundström. De är mitt uppe i våretappen av sin gemensamma, omkring 50 stopp långa, standup-turné PetrINA. Det som från början skulle vara en nätt vårturné utökades till en nästan en årslång landsomspännande humorresa med slutdatum strax innan jul. Det 80 minuter långa innehållet delas systerligt och beskrivs bland annat som ”svinroligt” och ”emellanåt vidrig underhållning”.
– Det känns jättebra. Jag tycker det är så jävla kul att åka runt, jag älskar det, och sen att få göra det med Ina också. Man är liksom två polare på resa samtidigt som man kör stand up, säger Petrina.

Vad är det egentligen som är så kul med själva reseaspekten av att var på turné?
– Det är det här klyschiga att man får se platser man faktiskt aldrig hade åkt till annars. Som den här Pinocchio-statyn i Borås jag såg nu förra veckan och såna andra sightseeing-grejer. Om man bott i Sverige hela livet är det ofta lite förbisett att åka någonstans för att se sig om, jag skulle ju aldrig semestra i Sverige. Om jag ska välja en resa glömmer jag ju bort Sverige direkt liksom. Men tack vare stand up-en har jag ändå fått upptäcka det lite grann.

Med all den här erfarenheten innanför västen, finns det något du kan tipsa om?

– Jag tycker om Luleå väldigt mycket. Speciellt på vinterhalvåret. Jag gillar snö men tycker inte om att åka skidor och den grejen. Men det finns så mycket annat kul man kan göra när det är kallt ute. Typ basta och kallbada, eller åka hundspann. Det sista har jag aldrig testat. Men det hade ju varit ballt. Och sen bara en sån grej som isarna, att man kan hålla på och köra rally på isarna. Det vill jag tipsa folk om, att uppleva det som finns att göra på vintern som inte är skidåkning. 

Vad snor du med dig från hotellrummet?
– Jag tar alltid med mig den hårda tvålen. De kanske har slutat med den nu i takt med miljötänket, men ibland får man ju en sån där liten engångstvål som ligger i en pappersförpackning. Den tar jag. När jag är på hotellet använder jag själva pumptvålen och sen tar jag med mig den lilla tvålen. Så nu har jag ett stash av minitvål som är perfekt på toan hemma.

Vad står på din rider?
– En energidryck och en flaska vanligt kranvatten. Det är en väldigt tråkig rider men det är faktiskt allt jag har på den.

Vad är Ina Lundströms bästa respektive sämsta egenskaper som turnésällskap?
– Hennes bästa egenskap är att hon har väldigt bra musiksmak. När vi åker bil låter jag alltid henne dj:a. Sen är hon ju härlig att hänga med och allt det där. Hennes sämsta egenskap är att hon vaknar tidigt. Hon går upp jättetidigt och gymmar. Man själv går upp så jävla sent. Det är inte så störigt men man hamnar lite i osynk för man vet att lagom till att jag ska gå på gymmet så har hon redan käkat, tränat och gjort allt det där som startar morgonen. Det innebär att jag är lite efter fram till typ halv fyra. Men då kommer jag ikapp.

Och vad är din bästa respektive sämsta turnésällskapsegenskap?
– Min sämsta egenskap är nog att jag älskar sådana ”Fuck, marry, kill”-grejer. Eller inte fuck, marry, kill, men du vet såhär, "pest eller kolera”-lekar. Jag håller alltid på så ”Skulle du bo här om du fick bo här gratis”… Det är skitstörigt! Min bästa egenskap.. Vi jobbar ju inom kultur och inom kultur så finns det så jävla många fuck ups. Jag tror att jag är väldigt enkel att ha att göra med. Om vi ska göra någonting så dyker jag upp i rätt tid, är hel och ren och så kör vi. Det är aldrig att man behöver undra var jag tog vägen eller om kommer komma upp imorgon. Har vi avtalat något så är jag där. Det är så jävla viktigt när man är på turné. Man orkar liksom inte åka med någon som man måste ta hand om.

Finns det något du ser fram emot lite extra?
– Vi har bokat några gig i norra Sverige. Det tycker jag är roligt. Det är ganska sällan man är där annars jämfört med hur mycket man är i Mellansverige och neråt. Så alla gig som är liksom Skellefteå och upp ser jag mycket fram emot. Men generellt är det askul att man under sina egna turnéer och gig faktiskt får se sin publik. Man får ett ansikte på de som vanligtvis kanske mest lyssnar via en podcast eller tar del av en i olika flöden.

Är alla komiker deprimerade?
– Alltså vet du vad? Nej. Eller? Vissa är. Men jag skulle också vilja slå hål på den här myten om den ledsna clownen eller den lidande konstnären. Jag tycker inte man behöver vara så jävla ledsen och lidande. Är man det så är man det. Men det är inte en ingrediens som jag tycker behövs för att kunna skapa djup eller konst som berör så att säga. Men jo, vissa komiker är ju deprimerade men jag skulle nog inte säga att det är det personlighetsdrag som definierar en komiker mest. 

Vilket personlighetsdrag definierar en komiker? 
– Jag tror att det vi alla har gemensamt är väl att vi, hur ska jag säga det här, är lite ”dampiga”. Fult sagt men jag säger det med kärlek! Det passar oss väldigt bra att hålla på med comedy eftersom man får göra det på sitt sätt och i sin takt. Vi som hade lite svårt att hänga med i skolans takt, för att skolan inte var utformad för oss, vi brukar trivas ganska bra när vi får göra vad vi själva vill. Sen om det är att man driver företag eller håller på med kultur, det kvittar lite. Men jag upplever att komiker är väldigt bra på att göra sin egen grej. Om min grej är att gå upp klockan tio och gå till jobbet så funkar det bra. Om min grej är att gå upp klockan sex och gå till jobbet då, så funkar det också bra. 


Turnédatum och biljetter till PetrINA hittar du på www.inaochpetrina.se

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2024.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!