Wilco

Patrik Forshage 16:50 28 Apr 2007
Experimentellt och nyskapande? Inte ett dyft. Åtminstone inte på det sätt vi lärt oss att vänta från Wilco. För Jeff Tweedy är det däremot säkert ett experiment att göra en klassisk 70-talsskiva med singer-songwriterbotten och ett lyhört stillsamt band.
Och som vanligt med Wilco faller experimentet väl ut. Sky blue sky är en skiva full av sånger som varken Paul Simon eller Neil Young hade skämts över 1975. Hate it here är John Lennon i varje detalj, från sångstil via skorrande gitarr och klingande elpiano till den överdrivet Beatleska bryggan, och allra mest sympatisk är han när han flörtar med Leon Russell i struttiga Walken.
Ryktet om att Tweedy var på väg tillbaka till den altcountry han var med och skapade har ingen som helst bäring. Inte ens när en steel guitar tillåts breda ut sig som den har lust i Leave me (Like you found me) blir det country utan bara finstämd och vemodigt melodisk softrock.
Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage.