The Long Ryders - Psychedelic Country Soul

Patrik Forshage 00:00 12 Feb 2019

Alt-countryns grundidé var att ta alla beståndsdelar ur den etablerade Nashvillecountryn, och så vrida upp volym, kraft och tempo till hårda rock- och ibland rentav punknivåer. I Kalifornien ville man dessutom gärna addera stämsång, 12-strängat och psykedeliska element hämtade från The Byrds, och ingen gjorde det bättre än The Long Ryders (som precis som förebilderna till och med lyckade byta it ett ”i” i sitt bandnamn mot ett ”y”).

När de 30 år senare återförenar sig för ett nytt album inspelat i Dr. Dres studio i Los Angeles (fråga inte) och de gamla kollegorna The Bangles tittar förbi för lite av den där stämsången märks inget av de tre decennier som passerat sedan sist. 

Fokus och skärpa är distinkt med den larmigaste What The Eagle Sees och popigare Molly Somebody som två av de vassaste låtarna. En hyllande cover av Tom Pettys Walls är som man måste förstå ännu bättre och tar fullständigt andan ur lyssnaren, men The Long Ryders egna låtar är generellt strålande och helt och håller i nivå med det bandet gjorde under sin storhetstid. Det enda de borde hoppat över är den avslutande programförklaringen Psychedelic Country Soul, som känns påklistrad och övertydlig.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Ladytron – Ladytron

Det har gått åtta år sedan Ladytron släppte sin senaste skiva, men det är ännu längre sedan de kändes relevanta och intressanta. De hade några bra år i början av 2000-talet, med album som 604 och Light & Magic, men därefter har de successivt skalat av syntlagren och istället rört sig mot softrocken och shoegazen. Det är möjligt att de med den här självbetitlade skivan vill markera något slags omstart eller nystart, men jag hoppas att Ladytron bara är peaken på en ganska tråkig fas och att de framöver kommer att ägna sig åt det digitala igen.