The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last of the Great Thunderstorm Warnings

Anna Bjermqvist 00:00 4 Feb 2021

Efter fem års paus är det Montreal-baserade bandet tillbaka för att leverera en ny platta. Och wow vilken leverans! Med det gifta paret Jace Lasek och Olga Goreas i spetsen får vi ta del av ett fullkomligt ljuvligt album med synnerlig drömsk proggrock. Skivan är ett konceptalbum och släpps som en dubbelvinyl där varje sida har fått ett tematiskt namn. Första sidan heter ”Near Death” och följs av ”Death”, ”After Death” och till sist ”Life”. Anledningen till temat är sångaren Laseks pappas bortgång 2019. Skivan är en hyllning till pappan, men också till andra avlidna artister såsom Mark Hollis (Talk Talk) och Prince. 

Albumet med sina nio spår klockar in på hela 71 minuter, med ett titelspår på närmare 18 minuter. Väldigt långt alltså. Så pass långa låtar inom spacerock-genren brukar ofta innebära långrandiga avsnitt av pågående gitarrsolon som aldrig tycks ta slut. Så är inte fallet här. Bandet har lyckats bra med att skapa ett intressant och modernt sound som inte uttråkar. Meditativa ambient-passager varvas med kosmiska melodier, effektfulla syntar och ett ständigt skifte i dynamik som håller lyssnaren på tårna. Med det sagt kräver det också något av konsumenten som vill få helhetsupplevelsen. Hos den fokuserade lyssnaren kan skivan framkalla en riktigt tillfredsställande känsla med hjälp av det cinematiska narrativet, de sublima ljudlandskapen och de verkningsfulla crescendona. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Alec Baker - Ballet

Trap-beats, mulen himmel och ljummen sång. Jag gillar Alec Bakers nya minialbum Ballet. Speciellt Say What’s On Your Mind och Blind For You. Tydlig uppbyggnad, avskalat men drömskt och stundvis märkligt.