Teenage Fanclub – Endless Arcade

Raffaella Lindström 09:22 3 May 2021

Det skotska bandet påminner om ljummen mjölk. På sitt elfte album är musiken lika melankolisk och poppig som alltid. Skillnaden är att basisten och låtskrivaren Gerard Love saknas, då han har hoppat av Teenage Fanclub. 

Genom åren har Gerard Love gett oss många bra låtar, men trots det har separationen inte smittat av sig varken på text eller musik. Endless Arcade är bandets traditionella röra av gitarrer, pop och depp-uppmuntrande texter. 

Teenage Fanclub brukar normalt sett sjunga om kärlek, ångest och hoppet om ljusare tider. Så är även fallet på nya plattan, men ytterligare ett tema som har fått stort utrymme är åldrandet. 

Herrarna är ju knappast i tonåren länge (trots deras bandnamn), vilket de verkar ha kommit till acceptan. Bland annat är huvudspåret Endless Arcade en berättelse om livet som tickar på. En annan detalj är att keyboarden även fått mer utrymme, vars elektroniska stämma bidrar till en känsla av ungdomlig entusiasm. 

Sammanfattningsvis har Teenage Fanclub testat nya spår på sitt senaste album. Dock är de aldrig så pass utstickande eller utsvävande att musiken lyckas lämna avtryck. På det stora hela är det ungefär samma sound och samma berättelser som på tidigare verk. För somliga räcker det, då gitarrpopen är bra som den är. Andra är nog besvikna över att det inte blev något mer än så. Jag tillhör den sistnämnda gruppen.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Van Morrison - Latest Record Project Volume I

Jag minns än i dag första gången jag hörde Brown Eyed Girl. Bilradion spelade “tjalala” och det kändes omöjligt för mig att inte nicka i takt med huvudet. Då var jag bara drygt tio år gammal, men sedan dess har jag haft en svag punkt för soul-doktorn Van Morrison.

Sara Wohlin Zerpe – Gör det nu

Jag blir alltid patriotisk när det kommer till norrländsk pop. Vare sig det är Säkert, Katohjärta Honungsvägen eller Duschpalatset. Ber om ursäkt för min Umeå–centrism, finns så mycket mer också! Till exempel norrbottniska Sara Wohlin Zerpe som nu EP-debuterar med Gör det nu. Det är en fin samling med svensk indiepop som alla som gillar det Annika Norlin gör bör lyssna på.