Selånger kommun – Ner med Selånger kommun

Andreas Pettersson 12:03 28 Sep 2022

Selånger kommun är ett Sundsvallsbaserat punkband som går sin egen väg och sjunger om allt och ingenting. De har sedan 2019 bara släppt singlar och EP:s, men är nu aktuella med debutalbumet Ner med Selånger kommun.

Jag förmodar att du inte känner till Peter Hansson och hans Selånger kommun (såvida du inte är Sundsvallsbo). Har jag rätt får du gärna ta en paus i läsandet här och lyssna på Pushy pushy, Gud vad jag är kär! och FAQ till kyrkoherde Bror Holm.

Har du lyssnat? Bra. Tycker du att sången låter falsk? Då tycker jag att du har fel. Det ska nämligen låta så – precis som att Håkan Hellström ska låta som han gör. Det är en del av grejen. Peter utbrister dessutom ”jag sjunger som jag vill” på den nya skivan, i låten som heter likadant.

Selånger kommuns musik är unik. De spelar en slags svensk punk, men vill egentligen inte placera sig i något genremässigt fack. Pretentiöst kan tyckas, men om man som jag gillar den sortens lekfulla punk så gör det inget. De kreativa texterna innehåller mycket komik, men också tänkvärda budskap om exempelvis förlåtelse, glädje och ensamhet.

Nu till debutskivan. Ner med Selånger kommun innehåller tolv korta (!) spår. Vissa på under minuten. Musiken sticker ut och låter inte som ”vanlig” musik med de tokiga texterna och den livliga kombinationen av synt, gitarr, saxofon och bas. Överlag svänger det och jag tycker att skivan har flera bra låtar, trots att ingen uppnår samma nivå som deras mest populära Pushy pushy från 2019.

Peter Hansson sjunger om allt ifrån nyårsafton till fotvård. Som sagt, om allt och ingenting. Skivans fyra sista spår är de bästa. Mañana, por favor handlar om att ligga på soffan och inte göra sådant man borde. Rokokåt (Jag är ihop med en idiot) handlar om en förbannad idiot som är ihop med en ännu större idiot. I Golvad grävling belyser de att livet består av en massa jobbiga krav som kan leda till pillermissbruk och apati. Sist men inte minst – Nyårsafton har ett väldigt härligt saxofonstycke!

Jag hoppas definitivt på fler tokiga album från Selånger kommun. De har skapat sin egen väg – en färgstark stig som passar dem som träden i skogen.

0 Kommentera

Fler musikrecensioner