Sampa the Great - The Return

levi hielle-bergstrom 00:00 16 Sep 2019

Sen det hyllade mixtapet Birds and The BEE9 släpptes 2017 har en enad kritikerkår världen över haft ögonen på Sampa the Great. Hennes genreöverskridande alster har fått kärleksrop från stjärnor som Kendrick Lamar, Ms. Lauryn Hill och Joey Bada$$ vilket gör att förväntningarna nu är höga när debutalbumet landar. Det är en behaglig blandning av influenser som möts på The Return. Sampa Tembo, som hon egentligen heter, bakar in sitt botswanska och zambiska arv när hon tar sig an neosoul, jazz och hiphop. Resultatet är ett massivt men briljant album.

Trots att albumet rymmer 19 spår så dröjer det inte mer än två minuter på öppnande Mwana innan Sampa introducerar sitt sylvassa flow över det släpiga beatet. Därefter är det svårt att släppa taget om The Return. På Time’s Up bollar Sampa och gästande Krown texten mellan varandra över en simpel men fängslade produktion. De vaggande och soultunga ordlekarna på Grass Is Greener för tankarna till Commons klassiska album Be som spelar på samma stilistiska drag. När Sampa benämner sig som en ”young veteran” på albumets bästa låt Final Form så har hon rätt, för att vara ett debutalbum så är nivån ruskigt hög.

Precis när man tror att man har fått grepp om The Return tränger sig nya influenser på. Summer, som är ett samarbete med jazzkollektivet Steam Down, visar att Sampa inte är rädd för att experimentera. Dare to Fly är också ett spår som belyser hennes gränslöshet. Den minsta gemensamma nämnaren mellan låtarna är Sampas besatta förhållningsätt till rytmen. På samma sätt som Questloves analoga slagverkande har givit The Roots sin unika prägel så tar trummorna stor plats på The Return. Trots att albumet är tungt och komplext så har Sampa the Great en enorm känsla när hon flyter över de varierade produktionerna. Det är tydligt att en artist med få värdiga konkurrenter precis har introducerat sig.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.