Mikal Cronin — Seeker

Patrik Forshage 00:00 28 Oct 2019

Hans främsta meriter kommer från capo-rollen att tygla några Ty Segalls allra mest vrickade och högljudda impulser, men Mikal Cronin har också en parallell solokarriär som med Seeker har hunnit till album nummer fyra.

I den rollen lever han ut hela sin hantverksskicklighet. Även om det kanske inte är hans högsta prioritet sjunger Mikal Cronin utmärkt, och låtskrivarhantverket är visserligen inte så originellt men gediget förankrat i en melodisk 70-talstradition och omöjligt att anmärka på. 

Ändå är det i arrangemangen hans främsta styrka ligger. Shelter till exempel är en utmärkt psykedelia-möter-orientalism-omskrivning av Led Zeppelins Kashmir, och Show Me arbetar på samma sätt med ett komplett inlånat 70-talsspektra av släpiga funky-trummor, Andrew Loog Oldham-stråkinpass, rullande New Orleans-piano och Lowell George-gitarr. 

I’ve Got Reason består av rena Beatles-lyftningar, men innehåller också skivans enda riktigt skrälliga riff i återkommande Smells Like Teen Spirit-utbrott som bidrar till att göra den till skivans mest angelägna låt. Den visar att Mikal Cronin fortfarande behöver Ty Segalls vildsinthet minst lika mycket som Ty Segall behöver Mikal Cronins stabilitet.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!