Khruangbin & Leon Bridges - Texas Sun

levi hielle-bergstrom 00:00 7 Feb 2020

Khruangbin har aldrig varit rädda för att låta vitt skilda influenser mötas. Houston-trion som är döpta efter ordet för flygplan på Thai har tidigare slängt sig mellan funk, soul och psykedelisk rock utan att tveka en sekund. Leon Bridges däremot har en utpräglad soulröst med ursprung i Fort Worth, Texas. Hans debutalbum Coming Home från 2015 var en retrodoftande fullträff som blev nominerad till en Grammy för bästa R&B. Denna något udda konstellation delar givetvis en kärlek för The Lone Star State vilket märks på deras första kollaborativa projekt Texas Sun.  

Hela EP:n har ett lågmält tempo som vaggar en fram och tillbaka. Khruangbin blandar genomgående country och funk på ett sällsamt sätt även om det i slutändan är Leon Bridges som räddar en från att bli uttråkad. Side skänker energi och visar Bridges potential. Kombinationen av det funkiga kompet och Bridges genomsouliga röst gifter sig verkligen. Emellanåt kan jag inte låta bli att tänka på en tidig Donny Hathaway när Bridges tar i. Min favorit från EPn är dock titelspåret som utan friktion får mig att längta till en delstat jag aldrig besökt 

Till en början blev jag förvånad över att Leon Bridges kände ett behov av att samarbeta med ett band överhuvudtaget. Hittills har hans karriär inte behövt speciellt mycket understöd. Men efter att ha låtit Texas Sun rulla några varv blev det tydligt att det faktisk är Khruangbins prägel som får Bridges att skina på denna korta och nischade EPDet är helt enkelt en vacker samling låtar som speglar staten där genrer ständigt utmanas och solen värmer. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!