Jonathan Johansson - Lebensraum

Patrik Forshage 00:00 18 Mar 2015

Trångsynthet, rasism, sexism, fraktionalisering, hårdhänt strävan efter "renhet", separation och exkludering.

Det är en högst påtaglig och nästan förlamande skrämmande samhällsrörelse, men motrörelsen är lika offensiv och med sitt tredje album ställer sig Jonathan Johansson i främsta ledet bland de goda krafterna. Till att börja med river han alla musikaliska murar, och kombinerar sin tidigare dramatiska åttiotalspop både med rytmer som Kaah skulle vara stolt över och med hitvänlig attraktionskraft lika vass som någonsin Oskar Linnros.

Lyriskt har Jonathan Johansson alltid varit ambitiös, och här förmår han samtidigt kombinera ett kraftfullt politiskt ställningstagande mot den framväxande fascismen med små privata minnen från resor till medelhavet  och att bli dissad av Nina Persson. De suggestiva Princerytmerna vaggar till exempel flyktingbåten över Medelhavet i Dröm en dröm, och det enda som håller Lebensraum från högsta betyg är när Jonathan Johansson för en stund överger sin musikaliska subtilitet i Svindel och vind.

Läs också intervjun med Jonathan Johansson om den nya skivan. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Henok Achido – Bror utan sol (bland rök och stearin)

Henok Achido har rört sig i kulisserna på den svenska hiphopscenen länge. De flesta har förmodligen hört hans rader från Fattarus klassiska låt Mina hundar från början av 00-talet. Bror utan sol (bland rök och stearin) är en ärlig och självrannsakande comeback. Henok Achido är uppriktig genom varje låt oavsett vilket tema den har. 

Dani M - Pusher II

En av Uppsalas främsta MCs är tillbaka för att följa upp förra årets album Pusher med Pusher II. Grammisvinnaren Simon Superti står för produktionerna på ett album som pendlar kvalitetsmässigt.